Ne čekajte kvar, popravak je uvijek skuplji: Evo kako jednostavno održavati klima uređaj u autu

PRO Oglas

Ne želite li se ljeti u autu kuhati na temperaturama iznad 40 stupnjeva već sad u proljeće provjerite u kakvom je stanju klima-uređaj vašeg automobila te ga servisirajte. Stručnjaci objašnjavaju kako je postupak prilično jednostavan i ne uzima puno vremena.

Na auto se spaja uređaj koji iz sustava klimatizacije izvuče rashladni plin i ulje iz kompresora, a zatim vakuumira sustav, suši ga od vlage i nakupljene nečistoće te ga iznova puni odgovarajućim količinama tekućina.

Riječ je o jednostavnom servisnom postupku koji ne traje dulje od petnaestak minuta, a obavlja se strojno. Nakon spajanja za niski i za visoki pritisak sustava u bazi podataka uređaja slijedi odabir proizvođača, konkretnog modela, vozila, motora, godišta pa se podesi vrijeme vakuumiranja i traženih količina tekućina.

U sustav se, primjerice, uvijek vraća 10 ml ulja više od zatečene količine, ali ne i više od toga, jer ljudi često ne servisiraju klimu na vrijeme, nego tek kad primijete probleme s hlađenjem. Tada se ulje zgusne, počinje se lijepiti za stijenke i više ga nema u sustavu pa ga i servisiranje s vakuumiranjem uspije izvući tek djelomice.

Kad bi serviser u takav sustav dolio dva decilitra ulja, koliko zapravo stane u kompresor, to bi mu uz ostatke sigurno bilo previše te bi tlak u sustavu bio prevelik. Na pitanje koliko često treba servisirati klimu, stručnjaci kažu da se za neke aute to preporučuje jednom godišnje, a za novije modele je dovoljno i jednom u dvije.

Osim same klime pametno je servisirati i ventilaciju, a to se obično radi dok uređaj obavlja spomenuti posao. Podrazumijeva se da se pritom pogleda filter i po potrebi zamijeni novim, a zatim se i dezinficira ventilacija.

Antialergijski sprej, odnosno pjena ubrizga se u ventilacijsku kutiju te je zatim ventilator protjera kroz isparivač klime i opere njegovo saće od prašine.

Nakon što završi posao, uređaj će pokrenuti kontrolu i izmjeriti tlak i bude li sve u redu, vozač je miran do sljedećeg servisa.

Kako pravilno održavati klimu u autu, osnovni savjeti:

Provjeru obavite na proljeće

Ne čekajte ljetne vrućine da biste provjerili rad klime nego je isprobajte na proljeće. To će Vam dati dovoljno vremena za eventualno uklanjanje nedostataka

Redovno koristite klima uređaj

Ako želite produžiti vijek klima uređaja u vašem autu koristite ga i na jesen te povremeno i zimi barem jednom tjedno kada su temperature više od pet celzijevaca

Redovno mijenjajte filter

Proizvođač svakog automobila je predvidio servisni interval zamjene filtera klime na 10 do 15 tisuća kilometara. Mijenjajte ga na vrijeme

Dopunite plin u klima uređaju

Nedostatak plina se najčešće pokazuje tako što se kompresor pokreće, ali zrak koji izlazi iz ventilacijskih otvora nije hladan. U servisu provjerite curi li negdje plin pa dopunite.

AutoKlub.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk