“Neka još malo kapi” – Zastupnici u Parlamentu BiH bili protiv glasanja o smanjenju svojih plaća

PRO Oglas

Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je razmatrao prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je cilj smanjiti plaće imenovanim i izabranim službenicima.

Prijedlog zakona dostavio je Klub SDA u Predstavničkom domu sa prijedlogom da se on razmatra po osnovnom postupku, pa je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić predložio da se glasa o mišljenju Komisije za financije i proračun.

Tijekom glasanja, 10 zastupnika je bilo za dok je 27 bilo protiv te je ustanovljeno kako ne postoji opća većina za ovo mišljenje. Komisija se zadužila za formiranje novog mišljenja nakon čega će se ponovno raspravljati o prijedlogu.

Razlog za donošenje zakona je utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama od one najviše do najniže kako je određeno nacrtom budžeta BiH za 2023. godinu kojim bi osnovica za obračun plaća iznosila 630 KM.

Takvo povećanje značilo bi da će radnici sa najmanjim koeficijentom imati povećanje plaće od 114 KM, dok bi dužnosnici poput članova Predsjedništava BiH dobili još 1.000 KM povećanja plaće.

Zbog parlamentarnih procedura, predloženo je da se zakon iz redovne prebaci u hitnu proceduru, kako bi što prije mogao biti usvojen jer je većina stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu PS BiH najavilo da će zakon podržati.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO