Nije toliko razlog financijske prirode, koliko je nepravda otjerala tisuće mladih iz ŽZH!

PRO Oglas

U periodu od 2013. godine do kraja 2021. godine, BiH je napustilo oko 484.998 građana, dok je samo u ovoj godini jedan dio BiH ostao bez 15.000 osoba.

Izjavila je ovo za BUKU Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH na osnovu podataka koje su prikupili od terenskih sugovornika, iz mjesnih zajednica, od lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, socijalnih službi…

Kada je riječ o registriranom odlasku u ovoj, 2022. godini, Zukić kaže: “Radi se o općinama Odžak, Domaljevac-Šamac, Modriča, Derventa, Bosanski Brod, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude i Posušje. U ovim općinama zabilježili smo da je otišlo preko 15.000 osoba samo u ovoj godini. Zbrajamo podatke i za ostale dijelove BiH”.

Naglasila je da je broj odlazaka smanjen tijekom 2019. godine, ali da je uslijedio pojačan odlazak u godinama koje su uslijedile.

Ističe da je nedavno boravila u Posušju, Stocu i Čapljini i da se u tim krajevima teško mogu vidjeti mladi ljudi, čak ni u kafićima. Njima je, dodaje, puno lakše otići jer je u blizini Hrvatska, a samim tim i Europska unija.

“Ovdje se nešto specifično događa, morali bi se u ovaj problem uključiti ne samo ekonomisti, već sve struke. Dosta ljudi je razočarano”, ističe Zukić dodajući da razlozi odlaska nisu samo ekonomske prirode, ljudima je počela smetati atmosfera koja predugo vlada u BiH. Traže život dostojan čovjeka, posao i plaću za koju nije potrebna stranačka knjižica, priliku da žive od svoga rada.

Zukić ističe da su pokušali kroz godine svoga rada alarmirati političare da počnu tražiti rješenja za problem odlaska, ali bezuspješno. I dok gradovi nestaju, dodaje, mi nemamo jasnu politiku kada je u pitanju zadržavanje građana, a ovo je postala tema koja interesira samo novinare.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO