Niste ni svjesni što vam usne govore o vašem zdravlju

PRO Oglas

Kada počnu postajati suhe, često pomislimo da smo dehidrirani. Međutim, postoje i drugi znakovi koji ukazuju da s našim zdravstvenim stanjem nešto nije u redu. Evo nekoliko takvih znakova:

Suhe usne koje se perutaju

To je najčešći znak dehidracije. Umjesto stalnog nanošenja slojeva balzama za usne, trebali bismo piti dovoljno vode tijekom cijelog dana kako bismo riješili problem iznutra. Izbjegavajte oblizivanje usana jer to samo dodatno isušuje kožu. Ako su usne još uvijek grube i suhe nakon nekoliko dana konzumacije dovoljno vode, možete koristiti blagi piling za usne i hidratantni medicinski balzam bez sjaja, boje i okusa.

Pukotine u kutovima usana

Neugodne ranice u kutovima usana mogu biti znak nedostatka vitamina B skupine, posebno vitamina B6. Ti vitamini su važni za zdravlje živčanog sustava te za proizvodnju neurotransmitera poput serotonina, dopamina i melatonina. Dobar izvor ovih vitamina su hrana kao što su piletina, jaja, riba, meso, špinat, orašasti plodovi, banane i brokula.

Neujednačena boja usana

Razlozi za ovo stanje mogu biti bezopasni, na primjer, ostaci hrane ili pića. Međutim, ponekad može ukazivati na ozbiljnije probleme s jetrom. Ako primijetite neujednačenu boju usana koja se dugo zadržava, važno je posavjetovati se s liječnikom, posebno ako osjećate opću lošu formu. Pušenje također može doprinijeti promjeni boje usana.

Bljedilo

Usne mogu izgledati blijedo ako se ne izlažete dovoljno suncu. U tom slučaju, trebali biste provesti više vremena na otvorenom, ali nemojte zaboraviti koristiti kremu sa zaštitnim faktorom. Ako pak boravite na otvorenom prostoru i ne primjećujete poboljšanje u boji usana, vrijedi provjeriti razinu hemoglobina i moguću anemiju.

Osjetljivost

Ako su vam usne osjetljive na dodir i blago crvene na rubovima, to može biti posljedica lokalne alergijske reakcije na sastojke u pasti za zube ili ružu koje koristite. Pokušajte promijeniti proizvode koje koristite, a problem bi se trebao riješiti u roku od nekoliko dana.

Klik.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO