Njemačka dobila saveznike: Sad je upitno i uvođenje norme Euro 7

PRO Oglas

Nakon što je Njemačka zaustavila donošenje odluke o zabrani prodaje benzinaca i dizelaša od 2035. godine, upitno je i uvođenje stroge norme Euro 7.

Početkom idućeg tjedna sastat će se češki, njemački i talijanski ministri prometa. Tema sastanka je spašavanje motora s unutarnjim sagorijevanjem koje EU želi zabraniti od 2035. godine u osobnim automobilima. Podsjetimo, odluka o zabrani je u blokadi zahvaljujući angažmanu Njemačke uz Bugarsku, Italiju i Poljsku.

Dok se čeka mišljenje Europske komisije po pitanju mogućnosti korištenja sintetičkih e-goriva koje forsira Njemačka, na sastanku će se otvoriti i tema o normi Euro 7, koja se između ostalog bavi emisijom ugljičnog monoksida i zagađenjem česticama prašine iz kočnica. Naime, očekuje se kako će ova norma poskupiti automobile i do 4000 eura, a uvela bi se 2025. godine.

Na sastanak su stoga pozvani i ministri iz Francuske, Španjolske, Poljske, Mađarske, Slovačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Finske, otkrio je češki dužnosnik. U pitanju su zemlje koje su do sada izrazile zabrinutost oko načina tranzicije na električna vozila. S druge strane, među pozvanima nisu ministri iz zemalja poput Nizozemske, Švedske, Belgije, Danske, Luksemburga, Austrije i Irske, koje snažno podržavaju zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Politico.eu

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO