Njemačka i ove je godine srušila rekord u izvozu oružja

PRO Oglas

Njemačka vlada i ove je godine srušila rekord u izvozu oružja odobrivši prodaju u vrijednosti najmanje 11,71 milijardu eura, pokazuju službeni podaci. Prethodni rekord od 9,35 milijardi eura iz 2021. godine premašen je već sredinom prosinca, i to za 25 posto, prema podacima koje je ministarstvo gospodarstva objavilo na upit iz parlamenta.

U odnosu na prošlu godinu iznos je veći za 40 posto, odražavajući udvostručenu vrijednost isporuka Ukrajini od čak 4,15 milijardi eura. Gotovo 90 posto izvezenog oružja i vojne opreme otpremljeno je ove godine u druge članice EU i NATO-a, Ukrajinu i zemlje poput Japana, Australije i Južne Koreje.

Vlada je dala zeleno svjetlo i za izvoz vrijedan 1,18 milijardi eura u skupinu trećih zemalja kao što su Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Isporuke u Izrael udeseterostručene su u ovoj godini dosegnuvši 323,2 milijuna eura. Vlada je većinu od više od 200 izvoznih dozvola izdala nakon 7. listopada i upada palestinske militantne skupine Hamas na izraelski teritorij, napominje agencija dpa.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO