Nova internetska apokalipsa mogla bi stići na Zemlju sa sljedećom solarnom olujom

PRO Oglas

Sunce uvijek obasipa Zemlju maglom magnetiziranih čestica poznatih kao solarni vjetar. Uglavnom, magnetski štit našeg planeta blokira ovaj električni vjetar da nanese bilo kakvu stvarnu štetu Zemlji ili njenim stanovnicima, umjesto toga šalje te čestice da lagano klize prema polovima i ostavljaju iza sebe ugodnu auroru.

No ponekad, otprilike svako stoljeće, taj vjetar preraste u punu solarnu oluju, kako upozorava novo istraživanje predstavljeno na konferenciji za podatkovnu komunikaciju SIGCOMM 2021, rezultati takvog ekstremnog svemirskog vremena mogli bi biti katastrofalni za naš moderni način života.

Ukratko, jaka solarna oluja mogla bi gurnuti svijet u “internetsku apokalipsu” koja zadržava velike dijelove društva tjednima ili mjesecima izvan mreže, napisala je Sangeetha Abdu Jyothi, docentica na Kalifornijskom sveučilištu u Irvineu.

Dio problema je u tome što su ekstremne solarne oluje (koje se nazivaju i izbacivanje koronalne mase) relativno rijetke; znanstvenici procjenjuju da je vjerojatnost ekstremnog svemirskog vremena koje izravno utječe na Zemlju između 1,6% i 12% po desetljeću, prema radu Abdu Jyothi.

U novijoj povijesti zabilježene su samo dvije takve oluje – jedna 1859., a druga 1921. Raniji incident, poznat kao Carringtonski događaj, stvorio je tako ozbiljan geomagnetski poremećaj na Zemlji da su se telegrafske žice rasplamsale, a polarna svjetlost – obično vidljiva samo u blizini polova planeta – uočene su u blizini ekvatorijalne Kolumbije.

Svijet Kulture

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO