Nova istraživanja su pokazala koja su pića najgora za jetru

PRO Oglas

Kada pričamo o lošim stvarima za jetru, najčešće se pomisli na alkohol. No, nova istraživanja pokazuju da postoji puno štetnije piće za jetru od alkohola, a što je najgore, ono je puno popularnije.

Kako pokazuju nove studije, zaslađena gazirana pića uzrokuju više štete na jetri nego alkohol. Za njih ne postoji minimalna starost za konzumaciju, što je poprilično problematično.

Neočekivano

Istraživanje su odradili na Medicinskom sveučilištu u Bostonu, a objavljeno je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology. Promatrali su sudionike od 2002. godine, prosječne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto više od polovice sudionika bile su žene.

Volonteri su prijavili svaki put kada su pili zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre. Masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i probleme kao povećana jetra.

Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem zaslađenih pića iz prehrane, a učestalom konzumacijom istih može loše utjecati na vaše zdravlje.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO