Nova opcija u popularnom programu za navigaciju mogla bi smanjiti broj prometnih nesreća i poginulih u prometu

PRO Oglas

Milijuni vozača diljem svijeta koriste aplikaciju za navigaciju Waze koja, pored same navigacije, nudi i brojne druge korisne informacije za vozače. Jedna od novih opcija koja stiže na tu aplikaciju mogla bi pomoći u smanjenju broja prometnih nesreća i spašavanju ljudskih života.

Waze je, naime, za korisnike koji su dio njihova beta programa, počeo s testiranjem opcije koja bi vozače trebala upozoriti na opasne dijelove prometnica na koji bi trebali posvetiti dodatnu pažnju i koncentraciju vožnji. Riječ je o cestama na kojima su u povijesti zabilježene brojne prometne nesreće, a te su informacije prikupljene tijekom godina zahvaljujući korisnicima te aplikacije.

Osim što će Waze upozoriti vozače na te dijelove prometnica, aplikacija će im reći koliko dugo se nalaze na tom opasnom dijelu ceste, kako bi zadržali svoju koncentraciju na maksimumu i bili dodatno oprezni za volanom cijelo to vrijeme.

Iako, jasno, vozači moraju biti koncentrirani cijelo vrijeme na vožnju, pri svakodnevnim rutinskim vožnjama, odnosno tijekom malo dužeg putovanja teško je držati maksimalnu koncentraciju. Ljudi se zapričaju, ponekad im misli zalutaju, bace pogled na mobitel kada im stigne neka obavijest i slično, a na mjestima koja su iz određenih razloga zahtjevnija za vožnju, to može biti pogubno.

Upravo zato kada dobiju poruku od Wazea da se nalaze na problematičnom dijelu ceste, vjerojatno je da će se trgnuti i obratiti veću pažnju na situaciju u prometu. Za one koji smatraju da bi ih takve obavijesti ipak mogle ometati uvijek postoji mogućnost njihova isključivanja.

Waze trenutačno testira ovu opciju i nije poznato kada će ona postati dostupna svim korisnicima njihove aplikacije za navigaciju.

Zimo.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO