Novi disciplinski postupak protiv tužiteljice Gordane Tadić jer je baljazgala previše po fejsu

PRO Oglas

Disciplinski postupak protiv bivše glavne tužiteljice Državnog tužiteljstva Gordane Tadić zbog prekršaja ”ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda i tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske dužnosti” počet će krajem siječnja 2023. godine.

Pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održano je pripremno ročište na kojem je Aldijana Porča, pomoćnica glavnog disciplinskog tužitelja, navela da je tužiteljica Tadić objavom na društvenoj mreži ”Facebook” iznijela neistinite navode i da nije bilo nikakvog pritiska prema njoj, a kako je ona navela. Dodala je da je takav istup u javnosti neprihvatljiv za nositelja pravosudnih dužnosti.

Neprimjerena objava

Izlaganje je završila riječima ”da sloboda izražavanja nije ograničena, ali da se ipak treba očuvati dignitet”, te da će Ured disciplinskog tužitelja (UDT) dokazati da je objava bila neprimjerena i da je nanijela štetu pravosuđu.

Ranije je Ured podnio disciplinsku tužbu zbog objave sa društvenih mreža iz travnja 2022. godine u kojoj Tadić tvrdi kako je tijekom sastanka nositelja najviših pravosudnih dužnosti, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.

Tadić je tada u objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužiteljske odluke.

Odvjetnik Vlado Adamović, punomoćnik tužene Tadić danas je u izlaganju na ročištu naveo da su tonski zapisi sa sjednice sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH iz 2021. godine nejasni i nepouzdani, te je predložio da da mu se dostavi CD sa snimkom, transkript i zapisnik sa sastanka, koje bi koristio kao dokaze, jer sumnja da na tonskom snimku nisu snimljeni svi dijelovi sastanka.

Zatim je zatražio autorizaciju jer je, prema njegovom mišljenju, snimak nerazgovijetan, a nakon toga i vještačenje snimka.

Saslušanje tri tužitelja

Adamović je u izlaganju naveo da ima saznanja da na tom sastanku nisu bili prisutni svi članovi Vijeća, te da mu se zbog toga dostavi Odluka VSTV-a o tome tko je, kada i zbog čega sazvao sastanak. Također, zatražio je da se članovi VSTV-a, za koje sumnja da nisu bili prisutni, izjasne te ih je predložio kao svjedoke, a što je Disciplinska komisija u konačnici odbila.

Također je predložio da se pojedinačno sasluša još troje državnih tužitelja koji su nakon tog sastanka obavili nasamo razgovore sa Gordanom Tadić, što je Disciplinska komisija također odbila, a što je Adamović smatrao kao vrlo bitan faktor za Obranu.

Odbijen mu je i zahtjev za svjedočenje suca Branka Perića, jer je u jednom tekstu naveo da je sastanak VSTV-a sa tužiteljicom Tadić i predsjenikom Suda bio neformalnog karaktera. U konačnici mu je odbijeno i dostavljanje zapisnika i transkripta, jer Disciplinska komisija smatra da je jedino autentičan zapisnik koji je ranije sačinjen.

Adamović je rekao da je Tadić imala pravo da se javno odbrani, jer je njena pozicija glavne tužiteljice imala dvije uloge – da štiti institucije i da se javno brani od napada, te da zbog toga ne može odgovarati.

Ured disciplinskog tužitelja je prije toga predložio da se odbiju skoro svi dokazi koje je predložio Adamović, sa izuzetkom svjedočenja tužene, a Porča je obrazložila da su oni nerelevantni jer se Tadić tereti za neprimjereno istupanje u javnosti, koje je u odgovoru na tužbu učinjeno nespornim.

Na ročištu je rečeno kako će Disciplinska komisija provjeriti tko je zakazao sastanak iz 2021. godine, kao i da li postoji zapisnik sa tog sastanka, o čemu će obavijestiti punomoćnika tužene.

Sankcije

Na ročištu koje je zakazano za 26. siječanj 2023. godine bit će izneseni dokazi Ureda disciplinskog tužitelja a predviđeno je i svjedočenje tužiteljice Tadić.

Tadić je ranije premještena sa pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH, zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele predmeta (TCMS) u periodu njenog mandata na dužnosti glavne tužiteljice.

Ranijom disciplinskom tužbom na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova točka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužiteljstva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obveze i mjere navedenog zakona.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države (SAD) su uvele sankcije Tadić.

Sankcionirana je da je kao ”odgovorna ili sudionica, izravno ili neizravno, sudjelovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”.

Detektor.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO