Objavljeno kako su poslovali najveći prodavači automobila u BiH koji najčešće pobjeđuju na tenderima

PRO Oglas

Najveći prodavači novih i polovnih automobila u Bosni i Hercegovini, koji najčešće pobjeđuju na tenderima institucija i javnih poduzeća, lani su obrnuli oko 332,1 milijuna maraka, piše portal Capital.ba.

Najveći prihod i dobit imao je „Porsche BH“ iz Sarajeva koji je prihodovao 202,5 milijuna KM i zaradio 6,9 milijuna KM.

„Porsche“ je lani pokvario poslovni rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali dobit od 7,3 milijuna maraka i prihod od 182,9 milijuna KM.

Servisirali motocikle MUP-a RS

Poslije firme „Porsche“ po dobiti slijedi „Autocentar Tomić“ koji je prošle godine ostvario prihod od 31,3 milijuna maraka, dok im je, dobit bila oko tri milijuna maraka.

Ova firma koja je ovlašteni uvoznik BMW vozila gotovo je uduplala zaradu u odnosu na 2021. godinu kada su u plusu bili 1,6 milijuna KM, dok su im prihodi iznosili 27,7 milijuna maraka.

Ova firma dobila je brojne tendere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Predsjedništva BiH i drugih, a odnose se uglavnom na servisiranje službenih motocikala i automobila.

Poduzeće „Kramar“ iz Ljubuškog koje je imalo najveći prihod u prošloj godini zaradilo je 2,9 milijuna maraka, a zapošljavali su 47 radnika.

Ova firma, čiji je vlasnik Mario Kraljević, je pretprošle godine ostvarila prihode od 36,7 milijuna KM, ali su usprkos značajno manjim prihodima ostvarili bolji rezultat nego lani, te im je dobit iznosila 3,6 milijuna maraka.

„Kramar“ je prethodnih godina nabavljao polovne automobile za općinu Oštra Luka, općinu Neum, Zavod za stomatologiju Republike Srpske, kao i za Osnovni sud u Derventi.

„Auto-komerc V.S.“ iz Banjaluke zaradio je prošle godine 993.775 KM, dok su im prihodi iznosili 10,8 milijuna maraka, a zapošljavali su 21 radnika.

Ovo poduzeće u vlasništvu Siniše Vidovića, popravilo je lani poslovni rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je zaradilo 369.689 KM i prihodovali 8,8 milijuna maraka.

Spomenuta firma pobjeđivala je na brojnim tenderima za servisiranje vozila Vijeća naroda RS, Ugostiteljskog servisa Vlade RS, Puteva RS, a za Hidroelektrane na Vrbasu su nedavno nabavili vozilo vrijedno gotovo 82.000 maraka.

Drugo poduzeće u vlasništvu Siniše Vidovića „Audi centar Banjaluka“ imao je lani dobit u iznosu od oko 550 tisuća maraka dok su im prihodi iznosili 6,4 milijuna KM.

I ova firma je popravila pretprošlogodišnji rezultat kada su imali zaradu od 442.188 KM i prihodovali su 5,7 milijuna maraka.

„Audi centar“ je dobivao poslove servisiranja vozila od Republičkog javnog tužiteljstva, Republičkog protokola, Vijeća naroda Republike Srpske i drugih institucija.

Nabavili mercedes za Dodika

„Auto kuća Jajčević“ iz Banjaluke zaradila je prošle godine 876.608 KM, dok su im prihodi iznosili 11,7 milijuna maraka.

Ovo poduzeće je popravilo rezultat od pretprošle godine kada su imali dobit od 639.280 KM i obrnuli 10,4 milijuna maraka.

Spomenuta banjalučka firma je nedavno nabavila mercedesa za predsjednika RS Milorada Dodika vrijednog više od 300.000 maraka.

„Jajčević“ redovno servisira mercedes vozila u vlasništvu Službe predsjednika, Predsjedništva BiH, kao i u drugih državnih institucija.

Iako je poduzeće „Autorad“ iz Pelagićeva imalo pozamašne prihode u iznosu od 18,9 milijuna KM, bili su u plusu svega 96.599 maraka.

Ovo poduzeće omiljeno je među institucijama u Republici Srpskoj, te je tako nedavno dobilo ugovor od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za nabavku tri vozila vrijedan 234.000 KM sa obračunatim porezom.

„Autorad“ je dobio dva odvojena ugovora i od „Šuma Srpske“ za nabavku jednog vozila vrijedan gotovo 95.000 maraka, dok je drugo vozilo vrijedno oko 63.000 KM.

Dobili su i od MUP-a RS posao nabavke tri vozila za osiguranja štićenih osoba vrijedan oko 250.000 maraka.

Capital.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO