OBLJETNICE: 120 godina Hrvatskog pjevačkog i tamburaškog društva “Trebižat”

PRO Oglas

Na današnji dan (17. veljače) 1901. godine održana je konstituirajuća skupština Hrvatskog pjevačkog i tamburaškog društva “Trebižat”:

“…Ljubuški ima od juče dne 17. o. mj. svoje prosvjetno stjecište, hrvatsko pjevačko i tamburaško društvo “Trebižat”, koje se je jučerašnjom brojnom skupštinom pod predsjedanjem mn. p. o. Anđela Nuića, gvardijana, u prisutnosti oblastnog izaslanika g. Abduselama Hrasnice, zakonito konstituiralo.”

Poslije govora predsjednika i burnog aplauza oko 120 građana pročitana su društvena pravila koja su od vlade odobrena, a zatim su se upisivali novi članovi.

Kako dopisnik ističe, “krasno je bilo vidjeti kršnu kitu seljaka sa hrvatskim trobojnicama na grudima.”

Za predsjednika društva izabran je o. fra Anđeo Nuić, za podpredsjednika Ante Babić, za blagajnika Frane Luburić, za tajnika Ivan Sajko, za arhivara Josip Tomić. Izabrano je i šest odbornika: Ivan Vrančić, Mate Knezović, Ivan Miličević, Josip Krmek, Juko Tomić i Ivan Luburić.

Skupština je zaključena pjevanjem “Carevke” i hrvatske himne “Liepa naša domovino.” Uvečer je priređeno svečano sijelo sa plesom i pjevanjem hrvatskih pjesama. Prikupljeno je 500 kruna od priloga i članarine.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO