OBLJETNICE: 70 godina od rođenja emigranta Stanka Nižića

PRO Oglas

U Crvenom Grmu kraj Ljubuškog na današnji dan (24. veljače) 1951. godine rođen je hrvatski emigrantski djelatnik i zagovornik za demokratsku, suverenu i slobodnu Hrvatsku Stanko Nižić.

Djelovao je preko Hrvatskog radnika, lista koji je bio glasilo Hrvatskog radničkog saveza Europe – Pozdrav Domovini. Autor je više promidžbenih materijala pisanih u korist Hrvatske koju se u Jugoslaviji nesmiljeno ekonomski eksploatiralo i u kojoj se Hrvate proganjalo.

Kao obrazovana osoba, u tome je bio iznimno vješt. Uređivao je Hrvatsku revoluciju. Nije bio okrenut nekoj stranci i nije upadao u hrvatske međustranačke podjele. Ono što je on napisao i rekao cijenilo je se i poštivalo u hrvatskim emigrantskim krugovima.

Budući da je bio k tome i marljiv, smetao je ondašnjem jugoslavenskom režimu. Iako je živio i djelovao u Švicarskoj u kojoj su hrvatski politički emigranti bili zaštićeniji nego u nekim drugim europskim zemljama, UDBA ga je 24. kolovoza 1981. smaknula na njegovom radnom mjestu u jednom hotelu u Zürichu. Ubijen je po nalogu jugokomunističkih aparatčika. Ubio ga je suradnik Službe državne bezbjednosti, zloglasne jugoslavenske tajne policije.

Pokopan je u Dietikonu, a poslije su mu lijes prenijeli u Crveni Grm kod Ljubuškog, a potom na mjesno groblje u selu Lisice.Nalogodavci i počinitelj zločina još nisu procesuirani, iako je 2008. godine Švicarska obnovila istragu za njegovo ubojstvo.

Inače, u blizini njegovog groba u istom groblju nalazi se i grob Blaža Kraljevića.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO