OBLJETNICE: 90 godina od rođenja Zdravka Sančevića, hrvatskog pukovnika iz Venezuele

PRO Oglas

Zasigurno ste upratili kako na portalu OTPOR.Media objavljujemo jubileje vezane uz datume rođenja istaknutih osoba rođenih u Bosni i Hercegovini ili koje eventualno vuku porijeklo iz naše zemlje, a koje su na različitim poljima djelovanja dale veliki doprinos hrvatskome narodu, a samim time i Republici Hrvatskoj, odnosno uspješno zastupali i propagirali hrvatske političke i druge interese u Bosni i Hercegovini. Stoga, ovom prilikom, uz par dana zakašnjenja, donosimo bilješku vezanu uz ime Zdravka Sančevića (Teslić, 20. siječnja 1931.) s obzirom da se navršilo 90 godina od njegovoga rođenja.

Naime, riječ je o hrvatskom diplomatu koji je od 1991. do 1992. godine služio kao ministar iseljeništva u ratnoj Vladi demokratskog jedinstva.

Iz BiH je s roditeljima 1945. emigrirao te se na kraju skrasio u Venezueli, gdje je 1977. doktorirao i postao jedan od vodećih naftnih stručnjaka.

Godine 1991. je nakon početka rata došao u Hrvatsku i kao dragovoljac priključio u Zbor narodne garde, preteču HV gdje će na kraju steći čin pukovnika. Odatle je brzo premješten u Ministarstvo informacija, da bi na kraju Ministarstvo iseljeništva preuzeo od Gojka Šuška.

Nakon što je BiH proglasila nezavisnost, godine 1992. je imenovan za prvog hrvatskog veleposlanika u Sarajevu.

Školovao se, nakon početne naobrazbe u Zagrebu, Rimu, Napulju i Caracasu. Dobio je Shellovu stipendiju, te stekao zvanje naftnog inženjera. Potom je magistrirao i doktorirao 1977. godine na Universidad Central de Venezuela.

U Venezueli se nakon dugogodišnjeg potvrđivanja etablirao kao respektabilan građanin, te je dobio visoka venezuelanska odličja: za radne zasluge Velered Francisco de Miranda i Medalju Dobri građanin.

Također, nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom i Redom Ante Starčevića.

Član je Društva hrvatskih književnika.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO