OBLJETNICE: Pedeset godina Doma zdravlja u Širokom Brijegu

PRO Oglas

Savjet radne zajednice Zdravstvene stanice na Lištici donio je odluku broj 01-59/1-71 da Zdravstvena stanica Lištica nastavlja rad kao Dom zdravlja Lištica s većim brojem dodatnih djelatnosti. Dogodilo se to na današnji dan (14. ožujka) 1971. godine.

Dakle, prije točno 50 godina zaživjela je ova ustanova, no ne možemo kazati kako ista zadnjih godina napreduje, jer primjera radi, još prije 5-6 godina u ovdašnjem Domu zdravlja, kao i područnim ambulantama obiteljske medicine imali ste besplatan tetanus, ali vremena se mijenjaju pa tako više besplatno ne možete dobiti čak ni taj famozni tetanus! On vam dođe simboličnih 15-20 KM u ovdašnjim ljekarnama.

Početkom 2018. godine, u okviru projekta energetske učinkovitosti koji zajedno provode Razvojni program Ujedinjenih naroda BiH i Vlada ŽZH počela je obnova zgrade Doma zdravlja Široki Brijeg kojemu je osigurano 79 tisuća maraka za ovaj projekt. Riječ je o tzv. utopljavanju objekta, što podrazumijeva radove na fasadi, izmjeni otvora i krova. Zahvaljujući tom ulaganju, DZ Široki Brijeg već izgleda ljepše, a i troškovi održavanja su manji.

Krajem 2018. godine, Ginekološki odjel Doma zdravlja Široki Brijeg dobio je novi ultrazvuk koji je vrlo bitan u kompletnom pregledu trudnica i ginekološki jer ima dvije neophodne sonde – vaginalnu i abdominalnu. Uređaj ima mogućnost kolor doplera i 4D prikaz.

Početkom 2020. godine, Dom zdravlja Široki Brijeg je započeo s proširenjem zgrade gdje će biti smještene prostorije službe za rendgensku dijagnostiku i prostorije za fizikalnu medicinu i terapiju. Vrijednost ovih radova je 562.144,96 KM bez PDV-a, a sredstva je osigurao ZZO ŽZH i ovo je ujedno najveća investicija do sada. Završetak je bio predviđen do kraja 2020. godine, a što se tiče samog rada tog djela zgrade u punom pogonu, izgleda kako će prije vozila proći preko Pelješkog mosta!

Nedostatkom stručnog kadra, brojna vrijedna aparatura za život godinama prikupljaju prašinu u podrumu. Tako da su mnogi prisiljeni ići u druga mjesta i privatne klinike na brojne pregleda, i tako pokušati na vrijeme spriječiti brojne zdravstvene probleme koji bi ih mogli u budućnosti dočekati. Za primjer ćemo navesti mamograf, koji je uistinu i nažalost sve više i više potreban za rano otkrivanja karcinoma dojke koji pogađa sve više žena, a koji se može zaustaviti u 80% slučajeva ako se na vrijeme dijagnosticira. Ali i on je “skupljač prašine” ili je već negdje “utrapljen” ispod cijene!

Zanimljivo je i to kako je Dom zdravlja Široki Brijeg nekada davno naše očeve i majke “dovodio” na ovaj svijet, tj. imao je porodilište, dok danas se nove generacije nerijetko rađaju u vozilima Hitne pomoći do Mostara.

Nekako baš otkako su se uvele zdravstvene markice po popularnoj cijeni od 20 KM, a koje bi trebale predstavljati dodatne olakšice, malo pomalo raznorazne usluge nam naplaćuju, a za koje još u SFRJ ni pomišljali nismo da bi nam u moderno demokratsko vrijeme mogli naplaćivati! Nu, dobro bi bilo da je riječ “samo” o tih 20 KM, nego nam još “ćape” tamo “nekih” 1,20 KM poštanskih troškova ili kako nam već na papiru prezentiraju tu uslugu! Dobro, znamo da papir svašta trpi, pa sada o ovakvim stvarima pišemo na portalima.

U kakvom je stanju današnji Dom zdravlja oslikava i spoznaja kako se sve češće propisuju, ne najbolji lijekovi po pacijente, već oni od kojih oni imaju najveću korist. Oni su i liječnici i ljekarnici, a sve ih više radi za farmaceutske “velikane”, pa imate i sve više primjera kada vam liječnik i propiše najbolji mogući lijek dolaskom u ljekarnu tamo vas počinju uvjeravati kako postoji neki zamjenski lijek, a koji je prema njihovom uvjeravanju još bolji, a zapravo radi se samo o višoj proviziji koju uposleni nerijetko imaju za lijekove određenih proizvođača, odnosno bolje rečeno distributera.

Glede toga u Širokom Brijegu i općenito u Hercegovini je na pomolu jedna nova, onako malo baš žešća afera, jer nam je zadnjih dana ustupljena i određena dokumentacija koja o svemu tome poprilično govori, međutim kako je ovdje riječ o posebnoj okrugloj obljetnici ustanove Dom zdravlja Široki Brijeg nećemo im odmah kvariti rođendansko raspoloženje, jer lijepo je kada ljudi slave (i kada imaju, ako imaju, što slaviti!), no uskoro će portal OTPOR.Media malo više pisati u posebnim tekstovima o marifetlucima farmaceutske mafije i njihovih “suradnika”.

Do tada još jednom neka vam je sretan rođendan.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO