Od narednog tjedna u FBiH stupaju nova pravila za pušenje u ugostiteljskim objektima

PRO Oglas

U Federaciji Bosne i Hercegovine 13. lipnja na snagu stupaju nova pravila za pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, za čija su kršenja predviđene novčane kazne od 100 KM za fizičke osobe.

Pušenje će u potpunosti biti zabranjeno u objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se služi hrana i piće.

Pravilnikom o zabrani pušenja propisani su uvjeti za posebne prostore za pušenje zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, uz definiranje izuzetaka od opće zabrane pušenja u FBiH.

Prema ovom pravilniku, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim prostorijama trebati će se pridržavati strogih propisa.

Na ulazu u dijelove u kojima je to dozvoljeno trebati će postaviti jasne oznake da je pušenje dozvoljeno, ali i da je štetno za zdravlje, te da je zabranjen ulazak i boravak osoba mlađih od 18 godina.

U objektima i zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana.

Vlasnici objekata površine do 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li će objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa, a ako dozvole pušenje, prostor će morati biti opremljen sustavom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o potpritisku.

Kada su u pitanju objekti veći od 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, obavezne su mjere koje, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10 metara kvadratnih niti veći od 20 posto ukupne površine prostora, te opremanje prostora sustavom ventilacije i filtracije zraka.

Pravilnik propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih osoba, te ustanovama za izdržavanje kazne, trebaju ispunjavati specifične uvjete, među kojima da prostorija za pušenje treba biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od nepušačkih zona.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagođavanje poslovanja u skladu sa pravilnikom, a za njegovo kršenje nakon tog perioda pravne osobe suočiti će se sa kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

Federalni Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje donijet je prije skoro dvije godine, a 13. lipnja, kada počinje primjena pravilnika koji je utvrdilo Ministarstvo zdravstva FBiH, službeno će stupiti na snagu, piše BHRT.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk