Odakle ministru sigurnosti Nenadu Nešiću informacije o uhićenjima Debevca i Osmanagića koje je medijima dilao?

PRO Oglas

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine među prvim je službenicima koji su pojedinim medijima plasirali i potvrđivali informacije o tome da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhitili Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

Nešić je čak potvrdio nekim medijima i da je u vezi s ovim uhićenjima privedena i odvjetnica Vasvija Vidović, koja je trebala zastupati Debevca, a s ovim informacijama Nešić je izazvao sumnju da se umiješao u operativni rad SIPA-e.

Naime, iako je SIPA upravna organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, ova Agencija ima potpunu operativnu samostalnost i mora biti nezavisna u svom radu, te nijedan ministar sigurnosti, koji je u suštini politički imenovana osoba nema nadležnosti da se miješa u operativni rad policijskih agencija.

Stoga se postavlja pitanje: Otkud ministru Nešiću informacije o uhićenjima, da bi ih mogao službeno potvrđivati? Te, je li se on, što je nedopustivo, u ovom slučaju umiješao u operativni rad SIPA-e na način da je očigledno prikupljao informacije o ovim uhićenjima, a potom ih i komentirao u javnosti.

Kako su prenijeli neki mediji, Nešić je čak navodno iznio lažnu informaciju da je privedena i odvjetnica Senka Nožica koja je u međuvremenu najavila tužbu protiv Nešića.

Međutim, iz Ministarstva sigurnosti BiH tvrde da se Nešić ni na koji način nije miješao u rad Agencije.

“Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je nakon završetka akcije koje je provela Državna agencija za istrage i zaštitu, dobio generalnu informaciju o provedenim aktivnostima. To je uobičajena komunikacija radi upoznavanja ministra sigurnosti o važnijim aktivnostima koje provedu sigurnosne agencije koje se nalaze u okviru Ministarstva. Istovremeno to pokazuje da između Ministarstva i nadležnih agencija postoji dobra suradnja i komunikacija u okviru zakonskih nadležnosti. Ministar Nešić, nije se miješao u operativni rad sigurnosnih agencija, niti ima namjeru da to radi”, naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

No, Raport je pitao i Darka Ćuluma, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, da li mu se javljao ministar sigurnosti Nenad Nešić u vezi s uhićenjem Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehemdagića, te s privođenjem odvjetnice Vasvije Vidović.

“Ministar sigurnosti Nenad Nešić mi se nije javljao, niti smo dobili bilo kakav službeni zahtjev od njega. On je mogao komentirati samo nešto što je općepoznato, inače službeno ništa nije tražio”, rekao je Ćulum za Raport.

Na upit Raporta ima li ministar Nešić nadležnost i da traži informacije o nekoj istrazi, u ovom slučaju onoj vezanoj za uhićenje Debevca i Mehmedagića, direktor SIPA-e kaže:

“Ministar sigurnosti nema tu nadležnost, on može tražiti općepoznate informacije da mi potvrdimo s kojima se može izaći u javnost i iznositi svoje stavove, a od SIPA-e ništa nije službeno traženo, niti smo mi takve informacije dostavili“, kazao je Ćulum za Raport.

Pitali smo Ćuluma i da prokomentira to što su se u javnosti pojavile priče da je riječ o navodno “sinkroniziranom” djelovanju kadrova iz RS, počevši od Milanka Kajganića, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, pa preko njega kao direktora SIPA-e, te da čitav slučaj ima veze sa procesom protiv Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, pred Sudom BiH.

“Ne bih komentirao takve navode. I u ovom kao i drugim slučajevima SIPA treba korektno i profesionalno postupati i mi to i radimo”, tvrdi Ćulum.

Raport.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk