Odbijen zahtjev Jadranka Prlića za prijevremeno puštanje na slobodu, ali može ponovno tražiti za 3 godine!

PRO Oglas

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) odbio je zahtjev bivšeg političkog lidera Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranka Prlića, osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine, za prijevremeno puštanje na slobodu stoga što on još uvijek nije odslužio dvije trećine izrečene kazne.

Predsjednik MMKS-a, sudac Carmel Agius, izvijestio je vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, gdje Prlić služi kaznu, da će on steći pravo na razmatranje prijevremenog puštanja tek nakon što odsluži dvije trećine kazne, u travnju 2024. godine.

U svojoj odluci, sudac Agius navodi da podnesak za prijevremeno puštanje na slobodu ne otkriva nikakve uvjerljive ili iznimne okolnosti koje bi opravdale odobravanje prijevremenog puštanja. Napomenuo je i da se savjetovao sa sucima Theodorom Meronom, Jean-Claudeom Antonettijem i Liuom Daqunom, koji su, uz njega, bili i suci Vijeća za izricanje presude u ovom predmetu, te i oni dijele stav da Prlić još uvijek nema pravo na razmatranje za prijevremeno puštanje u ovoj fazi i da nisu pružene uvjerljive ili iznimne okolnosti koje bi opravdale odstupanje od dvotrećinskog praga podobnosti.

Haaški tribunal je u studenom 2017. osudio Prlića i još petoricu drugih visokih dužnonsika HRHB-a te je Pliću izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina, dok su bivšem ministru obrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku zapovjednika HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene pravomoćne zatvorske kazne u trajanju 20 godina. Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku Povjerenstva HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10-godišnja kazna zatvora.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO