Okupator Benjamin Netanjahu poručio kako nema namjeru prepustiti Gazu Palestincima nakon rata

PRO Oglas

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je u subotu da nemaju namjeru da Gazu prepuste Palestincima kada se rat završi.

Netanjahu je mišljenja da palestinske vlasti u svom sadašnjem obliku nisu u stanju preuzeti odgovornost za Gazu.

-Nakon što smo se borili i uradili sve ovo, kako bismo to mogli da im predamo – upitao je i napomenuo da, prema njegovom mišljenju, predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas tek treba da osudi masakr 7. listopada, koji je izazvao rat u Gazi, u kojem je Hamas ubio više od 1.200 ljudi i zarobio preko 239 talaca.

-Abas, 43 dana nakon najgoreg masakra nad Židovima od Holokausta, odbio je to osuditi rekao je Netanjahu, dodajući da postoje palestinski ministri koji slave taj događaj.

Kaže da Palestinci imaju politiku isplaćivanja mjesečnih stipendija teroristima i njihovim obiteljima dodajući da također “obrazuju svoju djecu da mrze Židove”.

Podsjetio je da ga je IDF nakon povlačenja iz Gaze 2005. godine predao taj teritoriji Palestincima, koje je potom Hamas izbacio nasilnim pučem 2007. godine.

-Palestinci su već bili tu, dobili su pojas Gaze i što se dogodilo? Uništeni su i otjerani odatle za manje od godinu dana – rekao je Netanjahu i dodao da “ovdje mora doći do promjene”.

Netanjahu je ovo rekao nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio mišljenje u The Washington Postu u kojem se zalaže za povratak Palestinaca na vlast u Gazi.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO