Opet “preskočen” Centar za obrazovanje: Da li će zakon ikada “posjetiti” Široki Brijeg?

PRO Oglas

Iako se Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega već dugo dovodi u kontekst izdavanja nezakonitih diploma, opsežna akcija državnog Tužiteljstva ove krajeve nije obuhvatila.

Godinama se govori o prodaji i kupovini diploma i zvanja u srednjim školama i na fakultetima ove države, pa i o tome kako se s njima dolazi na mjesta ministara, direktora i mnoge šefovske pozicije. Zbog toga što se fakulteti završavaju preko noći, svjedočimo jednoj od najvećih afera u visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine.

CENTAR KRIMINALA

-Došli smo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma. Ovo je samo vrh ledenog brijega, vidjeli smo da je na pojedinim visokoškolskim institucijama moguće za pet dana steći zvanje profesora ili doktora nauka. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao, rekao je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić.

U okviru akcije Klaster na udaru su se našle diplome iz Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika, Mostara… Kako su nam potvrdili u Tužiteljstvu BiH, “aktivnosti u ovoj akciji obuhvatile su određene osumnjičene i poslovne objekte na području Mostara, ali nije bilo aktivnosti u Širokom Brijegu”, piše Oslobodjenje.ba.

Iako se Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega već dugo dovodi u kontekst izdavanja nezakonitih diploma, opsežna akcija državnog Tužiteljstva ove krajeve zaobilazi. To je praksa koju je započela bivša, smijenjena glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja je – sjećamo se dobro – na zahtjev SIPA da se pokrene istraga zbog sumnji u dilanje diploma, promptno reagirala odbijanjem. Kasnije su novinari Žurnala snimili film, afere oko brzopoteznih diploma pokrenule istrage, a danas su sve glasniji oni koji upozoravaju kako se na šefovske i ministarske pozicije dolazi po želji pojedinaca, uz komad papira koji predstavlja diplomu.

Nikad nije kasno, slogan je Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega, a o kupovini diploma u ovom centru, ali i još nekim drugim obrazovnim ustanovama središta Zapadnohercegovačke županije, godinama se šuška. No, izgleda da je istraga zaobišla, kako je novinar Avdo Avdić ranije govorio, “Široki Brijeg koji je centar ovog kriminala”.

-Senad Pehlivanović je tek jedan mali kotač. Ustvari, on je distributer. Mozak svega sjedi u Hercegovini i zove se Ivan Ševo. Uživa zaštitu države, HDZ-a BiH, pravosuđa. Bavi se diplomama, osiguranjem, homologacijom, doškolovanjem za razna zanimanja, tvrdio je Avdić.

Kako su pisali mediji, SIPA je obavijestila Tužiteljstvo da je “Ivica Mikulić, prema operativnim podacima, u vezi s Ivanom Ševom i uključen je u aktivnosti nezakonitog stjecanja diploma, najčešće u vezi s poslovanjem srednjoškolske ustanove Centar za obrazovanje Široki Brijeg, ali je angažiran i u drugim poduzećima u Ševinom vlasništvu. Podaci ukazuju na uključenost Ivice Mikulića i u dogovaranje i realizaciju izdavanja diploma za više osoba. Prema operativnim saznanjima, Senad Pehlivanović identificiran je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog stjecanja diploma.”

Tada je Tužiteljstvo zaključilo da “istražne radnje u Centru za obrazovanje odraslih Široki Brijeg nisu ukazale na bilo kakve nezakonitosti”.

-Očigledno je da visokim obrazovanjem, kako u privatnim ustanovama tako i u javnim, rukovode kadrovi podložni korupciji, ali sa jakom političkom ili drugom pozadinom koja im dugo omogućava taj komfor. Ovo nije samo izoliran problem visokog školstva već i srednjeg i osnovnog, zbog čega se TIBiH zalagao za izmjenu zakonodavstva i depolitizaciju školstva kroz kampanju “Političari, izađite sa sata!”, kaže Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH.

Ističe da je pohvale vrijedna opsežna akcija Klaster, te da je važno da ova priča dobije pravosudni epilog.

-Ovo je nešto što je bilo očekivano i rezultat je potpune erozije morala. Obrazovanje, posebno visoko, potpuno je degradirano. Ovaj sektor je kadrovski devastiran, jer brojnim državnim institucijama upravljaju osobe koje su na sumnjiv način došle do svojih “diploma”. Ne prođe puno vremena, a neko se “okiti” doktorskom titulom, zvanjem profesora. Što je najgore, sve ovo je podržano od službenih politika, kaže nam profesor Veljko Trivun, bivši dekan Ekonomskog fakulteta UNSA, napominjući da ni sistem akreditacije nije dao rezultate.

-Neka visokoškolska institucija može biti akreditirana u redovnoj proceduri i da zadovolji sve tražene kriterije, ali to nije pretpostavka da se odgovorne osobe u njoj neće baviti kriminalom. Zašto? Prvo, financijski je privlačno, a drugo nema sankcija. Mišljenja sam da treba krenuti od javnog sektora i provjeriti sve diplome, na svim nivoima vlasti. Naravno, treba prvo provjeriti diplome onih koji podučavaju. Potom, treba promijeniti kaznenu politiku i uvesti puno strožje sankcije, diskvalifikaciju, zabranu obavljanja određenih poslova i oduzimanje stečene imovinske koristi, smatra Trivun.

Podsjećamo da su 2019. godine SIPA i Tužiteljstvo USK-a pretresima na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva počeli akciju Pero, koja je imala nekoliko nastavaka.

PRIJAVE TUŽITELJU

Na prvi mah uhićeno je 18 osoba, dok je istraga obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba zbog sumnje u trgovinu diplomama. Osumnjičeni su Admir Hadžipašić i Goran Lalović, osnivači Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin.

Uslijedile su brojne apelacije, prijave VSTV-u i žalbe Vrhovnom sudu FBiH, u međuvremenu je Ministarstvo obrazovanja USK-a privremeno zatvorilo ovu školu, a protiv glavnog tužitelja u ovom predmetu Adnana Tulića podnijeto je više krivičnih i disciplinskih prijava. Proslijeđene su na nekoliko tužiteljstava – posavsko, livanjsko, srednjobosansko, tako da se Tulić bavi sobom umjesto osumnjičenima.

Kako nam je kazao tužitelj Tulić, optužnica u predmetu Pero je završena nedugo poslije izvođenja akcije Klaster, ali se još čeka njeno potvrđivanje na Kantonalnom sudu u Bihaću.

Iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije su nam kazali da u ovoj instituciji nije bilo predmeta u kojim se vodila istraga koja se odnosi na Centar za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, u kontekstu izdavanja nezakonitih diploma.

Oslobodjenje.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO