Opozicija iz RS-a uz neosporne i neoborive dokaze od CIK-a traži poništavanje izbora za predsjednika RS-a

PRO Oglas

Predstavnici opozicijskih stranaka iz RS-a predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine žalbu zbog, kako kažu, pogrešne primjene materijalnog prava, pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene procesnog prava.

Kako je kazao predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, oni ne namjeravaju odustati i nastavit će borbu, kako je rekao, za istinu, pravdu i pravnu državu.

Izrazio je nadu da će CIK ili Apelacijsko vijeće Suda BiH donijeti odluku da se ponište izbori u svim izbornim jedinicama u Republici Srpskoj jer je tijekom brojanja i glasanja došlo do nepravilnosti koje su utjecale na rezultate izbora za entitetskog predsjednika.

Pojasnio je da će se u slučaju takve odluke, izbori za taj nivo vlasti morati ponoviti u roku od 14 dana što je jasno propisano Izbornim zakonom BiH, a Borenović naglašava da je uz žalbu dostavljeno na stotine dokumenata i dokaznog materijala, kao i činjenica za koje tvrdi da su neosporne i neoborive.

“Nadamo se da bi takva odluka bila opravdana te da bi se na taj način zaštitio integritet izbornog procesa i demokratskih normi. U slučaju da se ne donese takva odluka onda očekujemo da se CIK-u i drugim nadležnim institucijama izreknu sankcije. Odluka bi trebala biti donesena za pet dana najkasnije i najranije za tri dana”, podvukao je Borenović.

CIK je u četvrtak objavio utvrđene rezultate za nivo predsjednika Republike Srpske nakon ponovnog prebrojavanja u Glavnom centru za brojanje kojima je utvrđeno da je novi predsjednik Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a ne Jelena Trivić koja mu je bila protukandidatkinja za tu poziciju iz reda opozicije.

Trivić je danas novinarima u Sarajevu kazala da je sama sjednica CIK-a svojevrstan dokaz nepravilnostima. Upitala je zašto su se glasovi nanovo prebrojavali ako se neće ništa poduzeti, navodeći da se zbog ovakvih stvari i činjenice da im se ne daje na uvid Izvještaj Glavnog centra za brojanje gasi povjerenje građana u CIK i pravdu.

Žalbu su predali predstavnici PDP-a, Srpske demokratske stranke (SDS) i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO