Optužen bivši načelnik Bužima Agan Bunić jer je proračunskim novcem plaćao svoju medijsku prezentaciju

PRO Oglas

Županijsko tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona optužilo je Agana Bunića, bivšeg načelnika Općine Bužim, i Emira Aldžića, direktora Centra za socijalni rad Bužim, da su oštetili budžet Centra za 3.510 maraka.

Tužiteljstvo ih tereti da su u rujnu 2015. godine iskoristili novac Centra za plaćanje promotivnog intervjua za Bunića u „BH Business Magazinu“. U optužnici je navedeno da su se Bunić i Aldžić obavezali da će Centar isplatiti novac za stotinu knjiga i 20 časopisa u kojima je Bunić predstavljen kao „najnačelnik 2015“.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Bosanskoj Krupi početkom veljače ove godine.

O ovim zloupotrebama pisao je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prije pet godina. Bunić je tada novinarima rekao kako je zbog malog broja rođene djece ostalo neutrošenog novca namijenjenog porodiljama. Taj novac je preusmjerio za plaćanje medijskih usluga.

Aldžić je podržao objavljivanje intervjua, proveo postupak javne nabavke te u istom danu potpisao ugovor sa firmom „Medium“ koja izdaje časopis „BH Business Magazin“.

Međutim, vršiteljica dužnosti direktorice Centra za socijalni rad Samra Mehić je prema instrukciji Upravnog odbora institucije odbila platiti promotivni materijal koji je Bunić poručio.

Zbog odbijanja plaćanja magazina i knjiga koje sadrže Bunićev intervju tadašnji načelnik je obustavio isplatu proračunskog novca Centru za socijalni rad. Isplate novca za radnike i korisnike Centra nije bilo dva i po mjeseca.

Ovo je druga optužnica protiv Bunića. Tužiteljstvo USK-a ga je 2019. godine optužilo da je za vrijeme načelničkog mandata, suprotno zakonu, potpisao četiri ugovora o djelu za poslove koji su utvrđeni sistematizacijom. S obzirom da je za to morala biti provedena natječajna procedura, Žuopanijsko tužiteljstvo USK-a tereti Bunića za kršenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima USK-a. U optužnici je navedeno da je svojim potpisom i pečatom ovjerio i službeni akt u kojem je Ministarstvu pravosuđa i uprave USK-a dao notačne informacije − da Općina Bužim nije zaključivala ugovore o djelu.

CiN.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO