Osma godišnjica smrti profesora Drage Lončara

PRO Oglas

Prije osam godina, dakle na današnji dan (27. siječnja 2013. godine) preminuo je prof. Drago Lončar iz Širokoga Brijega, jedan od utemeljitelja Hrvatskog atletskog kluba Zrinjski i dugogodišnji profesor tjelesnog odgoja u Gimnaziji fra Grge Martića (Nova gimnazija).

Rođen je 19. ožujka 1938. u Donjem Gracu kod Širokoga Brijega. Kao srednjoškolac igrao je nogomet u Veležu, zatim se posvetio atletici (kugla, koplje, disk, skok u dalj, troskok…). Bio je član više atletskih klubova – AK Velež, ASK Split i AK Sarajevo, te omladinski i seniorski reprezentativac bivše Jugoslavije.

Dragin rekord u bacanju koplja za mlađe juniore (59,62), postignut 1957. godine, nikada nije oboren, dok je rekord za starije juniore (68,82) srušen nešto prije njegove smrti. Njegovi najbolji rezultati su: 75,62 – (staro) koplje, 17,72 – kugla, 7,12 – dalj, 14,98 – troskok…

Zbog posla (profesor tjelesnog odgoja), rano je ostavio atletiku, te igrao nogomet za širokobriješku Mladost, a rukomet i odbojku za Radnik (Donji Vakuf). Kao trener, bio je s atletičarima bivše države na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980., te s reprezentacijom Hrvatske na Paraolimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine.

Bio je i trener poznatoga paraolimpijca Ante Pehara, svjetskoga rekordera u skoku u dalj i troskoku, te osvajača tri zlatne i jedne srebrne medalje na svjetskim prvenstvima u Rimu 1985. i Parizu 1991. godine.

Kao profesor u Širokom Brijegu otkrio je niz darovitih atletičara.

Umro je dakle u 74. godini života, a pokopan na mjesnom groblju u Donjem Gradcu kod Širokog Brijega.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO