Osuđeni falsifikator diplome Pravnog fakulteta: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor

PRO Oglas

Sakib Pleh , direktor sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidne osobe neće podnijeti ostavku. Ne smatra da bi to bilo moralno.

Vratio se na radno mjesto na kojem 18 godina radi s lažnom diplomom.

Nakon povratka na posao otišao je na godišnji. Ali je od ponedjeljka ponovo na poslu. I radi užurbano, pa već danas priprema proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

– Što se mene tiče, meni je to završeno. Ne bih se referirao na te stvari (sudsku presudu, op. aut). Najbitnije mi je da sam ja po Ugovoru o radu direktora Biblioteke, a da je Tužiteljstvo u tom predmetu tražilo da se zabrani djelatnost i da je taj prijedlog odbijen. Znači, nisam napravio nikakvu grešku vezanu za moju funkciju. Tako da je to konačna presuda – kaže nam Pleh.

Ja čuvam i spašavam

Na naše pitanje ima li diplomu, je li je u međuvremenu stekao, Pleh odgovara:

– Kažem Vam, ja sudske presude izvršavam, a ne komentiram ih.

Kad na kraju pitamo da li bi bilo moralno da da ostavku, jer je Općinski sud u Sarajevu presudio da je radio s krivotvorenom diplomom, Pleh odgovara.

– Ne! Jer mislim da nema potrebe. Sve dok sam upisan u sudski registar kao direktor bez ograničenja, dok se ne pojavi neko tko je osnivač, ko bi mogao rješavati neka pitanja, ja sam tu da spasim biblioteku, da je čuvam .

Tako govori Pleh i priprema za današnju proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

Radnici su šokirani

– On je presuđen, zna se da je predao krivotvorenu diplomu. Sad se bahati. Ponaša kao da je sve u redu. A mi ne znamo na čemu smo. Nemamo plaća – kaže nam jedan od njih.


Podsjetimo, u presudi Općinskog suda od srpnja ove godine, a koja je postala pravosnažna 31. listopada navedeno je:

– Sakib Pleh je kriv što je dana 22.11.2018. godine u Sarajevu, općina Centar, svjestan da upotrebljava lažnu javnu ispravu i htijući to, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predao je ovjerenu kopiju krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu u Crnoj Gori broj: 10567 9-85 od 08.02.1986. , zajedno sa prijavljenim obrazcem na javni natječaj za izbor i imenovanje predsjednika školskog odbora JU Osnovne škole „Aneks“ raspisan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dana 19.11.2018. pod brojem: 11/04-05-37812/18, objavljeno u Dnevnom Avazu 22.11.2018. te u Službenim novinama Federacije BiH br. 94/18 od 23.11.2018., iako je znao da se radi o krivotvorenoj diplomi i da Pravni fakultet nikad nije završio .

Radnici: Mi smo taoci

Ne, i pored ove presude Pleh smatra da treba nastaviti obnašati odgovornu javnu funkciju, bez obzira što ima tek srednju stručnu spremu i što je osuđivan.

Radnici strahuju da Biblioteka, koja je jedna od sedam institucija čije financiranje nije regulirana zbog toga što nije jasno određen osnivač, neće imati dovoljno projekata jer institucije koje rade po zakonu neće moći dodjeljivati ​​novac osuđenom licu.

– Mi smo ovdje bukvalno njegovi taoci. On se hvata priče da je on jedini kao potpisnik u registru suda i da mu nitko ne može nitko – kazali su nam.

Pleh je nakon povratka na posao rekao radnicima da nastavljaju raditi kao i do sada, a radnike je dvoje, po dvoje zvao u kancelariju i čitao im dijelove presude.

– Čitao je ono što njemu odgovara. Nijednom nije rekao da mu je diploma oduzeta. Rekao je i da presuda nema veze sa Bibliotekom – govore radnici za Interview.ba.

Uposlenici Biblioteke ne žele govoriti pod punim imenom i prezimenom, iako nam je njihov identitet poznat, jer strahuju od odmazde, a prema tvrdnjama uposlenika Pleh je već počeo sa osvetom.

– Vratio se da uništi ustanovu, ai nas sa njom – dodali su.


Pleh je osuđen uvjetno na godinu i po dana zatvora i ukoliko se ne počini novo kazneno djelo u sljedeće tri godine presuda se neće izvršiti, ali radnici kažu da je sada ugled Biblioteke narušen, a donatori su već rekli kako neće financirati osuđenika u direktorskoj fotelji.

Šta kaže Tužilaštvo KS

Radnici ističu i kako Pleh ima još afera. Navode kako je za poslove koje obavljaju uposlenici plaćao ogroman novac trećim licima, te da je ugovorima o djelu ugrozio egzistenciju radnika.

– Zbog tih ugovora ostajali smo bez plaće, do toga da domar-vozač ima veću plaću od knjižničara, tonske snimateljice … – dodaju.

Iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo za Interview su potvrdili da optužnica za zlouporabu položaja i kriminala protiv Pleha ne postoji, ali je predmet otvoren.

– Predmet se nalazi u fazi provjere naloga iz prijave. Dakle, poduzimaju se radnje kako bi se utvrdilo da li ima elemenata kaznenog djela – navela je glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić .

UO se nije sastao 18 godina

Pred zaključkom ovog teksta stiglo je i priopćenje radnika, koji ističu da se Upravni odbor Biblioteke nije sastao 18 godina.

– Pored problema sa statusom i financiranjem, dodatno je naš rad otežala pravosnažna presuda direktoru Sakibu Plehu zbog falsificiranja diplome Pravnog fakulteta. Zbog nepostojanja Upravnog odbora bilo je normalno da je Sakib Pleh podnio ostavku. On bi trebao učiniti sve da bi Biblioteka nastavila sa radom. Ali on to ne želi. Svoje postupke zapravo činjenicom da ga nema tko smijeniti. Poslove direktora obavlja od 2004. godine, a našim aktima je predviđeno da direktor može biti samo osoba sa VSS-om što je ovom presudom Sakibu Plehu oduzeto. Na Tužiteljstvu KS Sakib Pleh ima otvoren predmet zbog zloupotrebe položaja i kriminala – ističu oni.

Biblioteka se, dodaju, nalazi u veoma teškom stanju. Prostor u kome je smješten je neuvjetan, aiu tuđem je vlasništvu. Oprema je zastarjela, a radnici plaću svake godine ne primaju po par mjeseci.

– Uz sve to i problem falsificiranja diplome odgovorne osobe nanio je veliku štetu ustanovi koja slijepim i slabovidnim osobama svakodnevno pruža usluge, osiguravajući knjige u njima prihvatljivim tehnikama – navodi se u priopćenju.

Interview.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO