Otkriven najraniji poznati život na Zemlji, otkriva tragove o životu na Marsu

PRO Oglas

Znanstvenici su otkrili dokaze za najraniji poznati život na Zemlji u slojevitim stijenama u Zapadnoj Australiji. Fosili koje su pronašli istraživači u Prirodoslovnom muzeju u Londonu su stromatoliti – slojevito kamenje koje nastaje izlučevinama fotosintetskih mikroba.

Najstariji stromatoliti za koje se znanstvenici slažu da su ih napravili živi organizmi datiraju iz prošlosti 3,43 milijarde godina, ali postoje i stariji primjerci. U formaciji Dresser u zapadnoj Australiji pronađeni su stromatoliti stari 3,48 milijardi godina.

Međutim, milijarde godina izbrisale su tragove organske tvari u tim starijim stromatolitima, postavljajući pitanje jesu li ih doista formirali mikrobi ili su možda nastali drugim geološkim procesima.

Otkrića bi mogla imati implikacije na potragu za životom na Marsu. Stromatoliti u formaciji Dresser obavijeni su željeznim oksidom iz reakcije željeza s kisikom u atmosferi.

Marsova površina je na sličan način oksidirana – stoga ima hrđavo narančastu boju – ali bi njegove stijene mogle sadržavati slične strukture koje je ostavio drevni život na Marsu.

Svijetkulture.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO