Otkrivene alge koje imaju tri različita spola

PRO Oglas

Znanstvenici već od prije smatraju da je eksplozija razvoja algi prije nekoliko stotina milijuna godina zapravo omogućila evoluciju čitavog ljudskog i životinjskog svijeta. A sada su ustanovili da bi nam alge mogle pomoći u shvaćanju evolucije spolova.

Stručnjaci sa Sveučilišta Tokio i brojnih drugih japanskih sveučilišta otkrili su da vrsta zelenih algi Pleodorina starrii ima tri različita spola – muški, ženski i treći spol koji je tim nazvao “biseksualnim”. Ovo je prvi put da je otkrivena vrsta algi koja ima tri različita spola.

Alge su naziv za široku skupinu različitih pretežno vodenih, fotosintetskih autotrofnih organizama (od jednostaničnih do višestaničnih) nalik na biljke koja koriste fotosintezu kako bi dobile energiju. Ne radi se o biljkama jer im nedostaju mnoga biljna svojstva; nisu bakterije, a nisu ni gljivice.

Razmnožavanje algi

Budući da su alge tako velika, raznolika grupacija organizama, postoji mnogo varijacija u načinu njihova razmnožavanja, ali generalno gledajući možemo reći da se alge mogu reproducirati aseksualno (kloniranjem) ili seksualno; odnosno haploidno (s jednim setom kromosoma), ili diploidno (s dva seta).

Imamo i hermafroditne alge koje mogu mijenjati spol ovisno o ekspresiji gena. Tada kažemo da se radi o organizmu s tri spola gdje je jedan hermafroditni, odnosno promjenjivi, piše Science Alert.

Ali zelene alge P. starrii ne spadaju u tu kategorizaciju. One imaju i biseksualni spol koji ima i muške i ženske reproduktivne stanice. Znanstvenici kažu da se radi o “novom haploidnom sustavu parenja” koji je potpuno jedinstven za alge.

Kako izgledaju spolne stanice algi?

P.starrii tvore 32 ili 64 istospolne stanične vegetativne kolonije i imaju male pokretne (muške) i velike nepokretne (ženske) spolne stanice. U okoliš izbacuju spermije koji sadrže muške spolne stanice, a koji potom traže žensku koloniju. Biseksualne P. starrii mogu tvoriti muške i ženske kolonije pa se stoga mogu pariti s algom muškog, ženskog ili biseksualnog spola.

Znanstvenicima je ovo otkriće posebno zanimljivo jer druge slične alge imaju različite spolne sustave, što znači da bi nam ova spoznaja mogla pomoći pri razumijevanju kako je došlo do promjena u spolovima u evolucijskom smislu.

“Mješoviti sustavi parenja, kao što je sustav sa tri spola, mogu predstavljati prijelazno evolucijsko stanje između dvodomnih (s muškim i ženskim) i jednodomnih (sa samo hermafroditima) sustava parenja kod diploidnih organizama”, navode znanstvenici u istraživanju.

Poseban biseksualni gen

Biolog Hisayoshi Nozaki sa Sveučilišta Tokio je trideset godina sakupljao uzorke algi iz rijeke Sagami, a znanstvenici su u ovome istraživanju koristili uzorke uzete iz rijeke između 2007. i 2013. godine.

Odvojili su kolonije algi i potaknuli ih na seksualno razmnožavanje lišavanjem hranjivih sastojaka. Otkrili su da biseksualne alge imaju gen “biseksualnog faktora” koji se razlikuje od prethodno otkrivenih muških i ženskih gena. Biseksualne stanice imale su i muški gen, ali su mogle stvoriti i muško i žensko potomstvo.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO