OTVORENO PISMO – Ne korektnost, ne poštivanje, licemjerje ministra Pejića

PRO Oglas

Otvoreno pismo kojeg potpisuju “Liječnici ŽZH” stiglo je u ruke portala OTPOR.Media, a u kojemu se izravno proziva ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić za ne korektno i licemjerno ponašanje prema ne/potpisanom Ugovoru i prema svojim kolegama.

Isto prenosimo u cijelosti:

Kao liječnici ŽZH, Domova zdravlja Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje želimo izvijestiti Zapadnohercegovačku javnost o ne korektnom i licemjernom ponašanju ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke Tomislava Pejića, dr. med.

Prema dekretu Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke i 2010. i 2014. godine, liječnik/ca da bi otišao na specijalizaciju u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar za pedijatra, ginekologa, internistu itd… nakon natječajne procedure za specijalizaciju raspisane od strane Doma zdravlja, prije polaska na istu mora potpisati Ugovor gdje je ugrađeno da Dom zdravlja financira liječnika (isplaćuje plaće, financira simpozije, mentorstvo mentorima) a kandidat/specijalizant se obvezuje završiti specijalizaciju u roku i vratiti se u Dom zdravlja u najmanje dvostrukom vremenskom trajanju u odnosu na vrijeme provedeno na specijalizaciji te u slučaju napuštanja radnog odnosa isplati Domu zdravlja uloženi novac. Specijalizacija traje 4,5 ili 6 godina, te iznese na kraju oko 130 000 KM, cca.

Tomislav Pejić po završetku studija medicine zapošljava se u Domu zdravlja Grude, kao doktor medicine i čim je ispunio uvjete za željenu specijalizaciju, iz ginekologije, otišao je na specijalizaciju i nije potpisao Ugovor što je protivno dekretu Ministarstva.

Po završetku specijalizacije vraća se u Dom zdravlja Grude gdje je trebao raditi kao ginekolog te u vrlo kratkom vremenu prekida radni odnos i prelazi u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na rad kao ministar. Novac nije trebao vratiti jer nije potpisao Ugovor, što je protivno dekretu Ministarstva – isti se potpisuje prije prelaska na specijalizaciju.

Da je potpisao Ugovor, otišao je na specijalizaciju u 9 mjesecu 2013. godine, specijalizacija mu je trajala 5 godina, trebao se vratiti krajem 2017. godine ili početkom 2018. godine. Specijalizacija traje 5 godina + 6 mjeseci po isteku dekreta – luft za polaganje specijalističkog ispita.

Podnesena je kaznene prijava Tužiteljstvu ŽZH u 2 mjesecu ove godine protiv njega radi svega navedenog, ali tužiteljstvo nije ništa poduzelo (nije naložilo MUP-u da izuzme od Ministarstva zdravstva dekrete o specijalizacijama čim je ovo sve propisano, da se iz DZ Grude izuzme određena dokumentacija te provjeri zašto nije potpisan Ugovor, kao i saslušanje određenih osoba iz Ministarstva i Doma zdravlja) sve iz razloga što je Pejić visokopozicionirani kadar HDZ-a bez brojki kao i osoba na čelu tužiteljstva a ovo je čisto teško kazneno djelo.

Žalosno. Da je u kojim slučaju npr. netko s Pogane vlake, Vašarovića, Privalja, Broćanca prijavljen za duhan dignut bi bio cijeli MUP na noge. Izgleda kada je u pitanju visokopozicionirani kadar da tad sve može i mimo propisa i procedura te još na kraju sjedne na čelo Ministarstva što smatramo krajnje ne korektno, ne poštivanje kolega liječnika koji su potpisali Ugovore i poštuju navedeno a također je bilo slučajeva u Županiji da se novac sporazumno vraća ili je završio sudskim sporom te licemjerno jer nije nikom od kolega rekao da Ugovor nije potpisan.

Već smo o ovom izvijestili zastupnika Jurišića u Skupštini ŽZH (kao osobu koja je bila ravnatelj DZ Posušje te se u ovo razumije), koji je to iznio na sjednici, a nakon tog Tužiteljstvo nije reagiralo. Žalosti činjenica.

Tomislav Pejić je nedavno imenovao u Povjerenstvo za lijekove Županije Zapadnohercegovačke svog kuma Ivana Landeku, kojem je Pejić bio vjenčani kum a pored toliko liječnika i medicinskog osoblja u ŽZH. Što je sukob interesa. Radi također u Domu zdravlja Grude po ugovoru o djelu te još i financijski crpi Dom zdravlja i ZZO ŽZH. Svoju ženu, koja je također doktorica u SKB Mostar progurao je u Dom Vita u Grudama da radi po ugovoru o djelu kao liječnica.

Čovjek s 36 godina života toliko stvari odradio do sad mimo propisa a bez sankcija je jako čudno. Jedno je samo jasno…. da propisi očito ne vrijede za sve

Liječnici ŽZH

Ispred portala OTPOR.Media prije javne objave, ponudili smo ministru Tomislavu Pejiću da se slobodno očituje o navedenim prozivkama, kako bi iznijeli i njegov odgovor po gore napisanom, ali nije želio ništa odgovarati po tom pitanju. Ako ima želju, slobodno se može javiti i iznijeti svoje gledište situacije po ovom Otvorenom pismu, a do tada čekamo odgovore koje smo poslali prema Tužiteljstvu ŽZH da nam odgovore ne nekoliko postavljenih pitanja, a koja se usko vežu na ovo “Otvoreno pismo” koje smo dobili, a u kojem stoji potpis “Liječnici ŽZH”.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO