Ovo nikako ne smijete konzumirati prije spavanja

PRO Oglas

Svi znaju da se nije dobro prenajesti prije spavanja, ali rijetki znaju da neke namirnice, točnije njihovo konzumiranje kasnije navečer, mogu napraviti više štete nego koristi. Istraživanja su pokazala da je jelo u kasnim noćnim satima jako loše za zdravlje te da to dovodi do viška kilograma.

Među tim namirnicama najviše se ističu dvije stvar. Nutricionist Aleksej Kovalkov tvrdi da čaša mlijeka ili jogurta nikako nije poželjan obrok prije spavanja. Tvrdi kako mlijeko i jogurt debljaju ako ih se konzumira kasno navečer.

Dvije stvari treba izbjegavati

“Bolje je izbaciti sve ugljikohidrate prije spavanja. Također, ne treba konzumirati ni namirnice mliječnog porijekla, niti one koje sadrže mliječne kiseline. Ako popijete čašu mlijeka prije spavanja, zapravo unosite u organizam jednu i pol žličicu laktoze, odnosno mliječnog šećera koji je povezan s lučenjem inzulina. Pahuljice, spore ugljikohidrate i voće ne treba konzumirati prije spavanja”, kaže Kovalkov.

Nutricionist napominje kako je zdravo jesti povrće prije spavanja, ali ističe kako se ono ne bi trebalo termički obrađivati. Naime, ono preradom gubi nutritivne vrijednosti.

Treba paziti

Na Medicinskom fakultetu Perelman sa Sveučilišta na Pennsylvaniji odrađeno je istraživanje koje je dokazalo da konzumacija hrane kasno navečer povećava težinu, nivo inzulina i kolesterola te negativno utječe na metabolizam. Zato stručnjaci savjetuju da izbjegavate unošenje hrane nakon 20 sati te da izbjegavate mliječne proizvode.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO