Ovo su imena svih “spadala” kojima je dodijeljen mandat za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

PRO Oglas

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

U skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se sastoji od 80 delegata, 23 iz reda bošnjačkog, 23 iz reda hrvatskog, 23 iz reda srpskog naroda i 11 iz reda Ostalih.

U narednom četverogodišnjem mandatu dužnost delegata u Klubu bošnjačkog naroda obavljat će: Azhar Sejarić, Mehmed Mahmić, Emir Dautović, Mehmed Memišević, Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić, Izen Hajdarević, Damir Šišić, Fahrudin Čolaković, Mirnes Bašić, Amra Babić, Almina Sivić, Nezim Alagić, Aida Obuća, Amir Orlović, Eldin Delić, Irma Memidžan, Haris Zahiragić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Kemal Ademović, Irfan Čengić i Hikmet Hodžić.

Iz reda hrvatskog naroda delegati su: Tanja Šantić, Ilija Ilić, Silva Banović, Marina Mujkanović, Ivo Tadić, Berina Fejzić, Anto Bilić, Boris Mrnjavac, Ilija Nakić, Ivo Šimunović, Ivan Odak, Oliver Soldo, Tomislav Martinović, Damir Džeba, Iva Raguž, Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja, Tomislav Mandić, Ivica Pavković, Damir Marjanović, Ivan Ivić, Mladen Šarić i Dragan Konta.

Delegati Kluba srpskog naroda su: Mladen Lonić, Svetlana Kamenjaš, Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Goran Bulajić, Daliborka Milović, Branka Cvijetić, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Dragica Suša, Zora Dujmović, Miroslav Mitović, Smiljana Viteškić, Vedrana Vujović, Mimorka Melank, Jelena Pekić, Igor Stojanović, Kristina Petrović, Dragana Damjanović, Duško Radun, Goran Broćeta i Nikola Materić.

Delegati iz reda Ostalih su: Senita Handukić, Sandra Imširović, Halil Selimbašić, Almir Babajić, Arman Zalihić, Sanela Klarić, Nihad Uk, Albin Zuhrić, Kenan Magoda, Vibor Handžić i Belma Kapo.

Nakon što je danas Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, stekli su se uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice tog zakonodavnog organa vlasti.

Prema odredbama Izbornog zakona, propisano je da je potrebno u narednih 30 dana provesti i posredne izbore za izbor delegata, po pet Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH, podsjećaju iz CIK-a.

Uvjerenja za dodjelu mandata novoizabranim delegatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH će biti blagovremeno pripremljena i spremna za uručenje, tako da ni za ovaj organ, kao ni za sve ostale organe vlasti u BiH, CIK nije smetnja za sazivanje konstituirajućih sjednica, saopćeno je.

Po završetku novogodišnjeg praznika bit će obavljene konsultacije i određen datum konstituirajuće sjednice novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, saznaje Agencija Fena od izvora iz Parlamenta.

Sjednicu će sazvati predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine saopćila je da su se uvjeti za sazivanje stekli nakon što je ona danas potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u Federaciji.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim delegatima bit će blagovremeno pripremljena i spremna za uručenje, tako da ni za ovaj organ, kao ni za sve ostale organe vlasti u BiH, CIK nije smetnja za sazivanje konstituirajućih sjednica, navela je također u današnjem saopćenju ta Komisija.

Pozivajući se na Izborni zakon BiH, CIK podsjeća da u narednih 30 dana treba provesti i posredne izbore za izbor delegata iz Federacije BiH u državni Dom naroda, po pet Bošnjaka i Hrvata.

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila, koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao dosad, te i Kluba ostalih naroda koji sad ima 11 umjesto sedam delegata.

Fena

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO