Ovo su najčudniji simptomi raka kod ljudi

PRO Oglas

Neobične kvržice, uporan kašalj i glavobolje česti su znakovi upozorenja na rak, upozoravaju liječnici. Međutim, plutajuća kakica, pretjerano znojenje i neobične halucinacije također su neki, ne toliko uobičajeni, znakovi koji ukazuju da biste mogli imati karcinom. Mnogi od ovih simptoma su iznimno česti i mogu biti uzrokovani mnogim različitim stanjima, a većina ljudi, nažalost, predugo ih ignorira.

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo pravovremeno otkrivanje simptoma ključno za uspjeh u liječenju raka. ”Postoji više od 200 vrsta raka s mnogo različitih mogućih simptoma. Nemoguće ih je sve znati, zbog čega je važno potražiti savjet liječnika ako primijetite nešto što vam se ne čini normalnim za vas ili dulje vrijeme ne prolazi. U većini slučajeva najčešće je nešto bezazleno. Ali ako ipak je riječ o raku, rano prepoznavanje simptoma znači da je vjerojatnije kako će liječenje biti uspješno”, rekla je Karis Betts, voditeljica zdravstvenih informacija.

Plutajuća stolica

Plutajuća stolica može biti rani znak upozorenja na rak gušterače, tvrde liječnici. Iako zvuči kao nešto nevjerojatno, tumori u gušterači mogu blokirati kanale organa, zaustavljajući pritom oslobađanje enzima koji razgrađuju masnu hranu. Bez ove unutarnje tjelesne reakcije, stolica može biti masna i plutati. Ali ovaj simptom nije nužno rak gušterače, plutajuća stolica također može biti znak cistične fibroze i celijakije.

Halucinacije

Pričinjavanje nasumičnih zvukova ili čak stvarnih glasova može biti simptom mentalnog zdravstvenog stanja. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako ovo može biti i znak za karcinom. Slušne halucinacije mogu biti uzrokovane tumorima mozga koji su kancerogeni ili benigni. To se može dogoditi ako se tumor nalazi u temporalnom režnju, dijelu mozga koji je zadužen za obradu zvukova, razumijevanja jezika i pamćenje. Halucinacije se također mogu javiti kada tumor pritišće živac koji šalje signale od uha do mozga.

Promjene na noktima

Praćenje boje i oblika noktiju može vam doslovno spasiti život. Plave, smeđe ili crne linije ispod noktiju mogu biti znak da imate rak kože. Isto tako, promjene u obliku vaših noktiju mogu biti prikriven znak raka pluća, a blijedi nokti mogu biti povezani s karcinomom jetre.

Nespretnost

Ispuštanje stvari, gubitak ravnoteže i općenita nespretnost koja vam se prije nije toliko događala još su neki od znakova tumora na mozgu, iako se obično povezuju s demencijom. Ako se tumor formira na moždanom deblu, gdje se vaš mozak povezuje s leđnom moždinom, mogao bi rezultirati time da postanete nespretni i imate problema s hodanjem, jednostavno zbog njegove lokacije. Naime, to je zato što može prekinuti direktnu vezu između mozga i ostatka vašeg tijela.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Londonu, pod vodstvom liječnice Suzanne Scott, otkrilo je koliko neki od znakova raka mogu biti blagi. Studija na 39 oboljelih od raka mozga pokazala je da su mnogi pogrešno povezivali nedostatak ravnoteže kao simptom starenja.

Gubitak interesa za hobije

Mnogo je različitih razloga zbog kojih možemo odustati od hobija, bilo da se radi o sviranju nekog instrumenta ili članstvu u sportskom timu. Ali iznenadni gubitak interesa za vaš omiljeni hobi također može biti znak tumora na mozgu. U studiji liječnice Scott pacijenti s karcinomom izjavili su kako su manje zainteresirani za aktivnosti, kao i da im nije toliko stalo do veza, posla i hobija. Prema Brain Tumor Charityju, čak jedna od tri osobe s tumorom na mozgu doživi neku vrstu promjenu osobnosti.

Stručnjaci to objašnjavaju na sljedeći način. Kako tumor raste, on vrši pritisak na zdrave stanice oko sebe. Promjene osobnosti mogu se dogoditi kada se tumor nalazi u frontalnom režnju, koji kontrolira vaše emocije i osobnost. Ovaj dio mozga također regulira ponašanje, a kada se tumori razviju u ovom području, to također može uzrokovati da se ljudi ponašaju na načine koji se mogu smatrati društveno neprikladnim. Uvijek je važno paziti na znakove upozorenja raka i rano uočiti simptome. Samo 40 posto pacijenata s rakom mozga živi više od godinu dana nakon dijagnoze, a samo 20 posto preživi pet godina.

Pojačano znojenje

Pojačano znojenje kad je vruće, kad vježbate ili ste bolesni je normalno. Ali ako se budite u lokvi vlastitog znoja, to bi mogao biti znak brojnih zdravstvenih stanja, uključujući menopauzu, tjeskobu i nizak šećer u krvi. To bi također mogao biti znak raka, kažu liječnici. Cancer Research tako tvrdi da pretjerano znojenje može biti znak limfoma, karcinoidnih tumora, leukemije, mezotelioma, raka kostiju, pa čak i raka jetre.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO