Ovo su tri prirodne metode kojim ćete se riješiti dosadnih muha

PRO Oglas

Nema ništa gore od toga kad vam muhe lete po ostatku ručka koji ste slučajno ostavili na stolu. Ili kad vam slijeću dok nešto radite – i nikako da odu. Muhe, bube i mravi prirodi su važni, no ljudima znaju biti neprijatelji. Svima je poznato koliko se teško riješiti mrava koji osvoje rubne dijelove kuhinje, sobe, kupaonice… Tad posežemo za prirodnim načinima poput soli, ali i kupovnim sprejevima i ‘kućicama’, nadajući se da će nestati za koji dan.

Možete ih spriječiti

No, mravi nisu jedini koje privlače ostaci hrane. I muhe privlači slatko, slano, prostorije jarkog svjetla – sva mjesta gdje mogu položiti svoja jaja. Preporuča se stoga da ne ostavljate prljavo suđe ili hranu od ručka, da ne gomilate smeće, već ga se ljeti odmah rješavate, da ne ostavljate hrpu pokošene trave u dvorištu i da gasite svjetla. U stvari, sve ono što znamo, ali često zaboravimo. Također, ako se borite s muhama valja provjerite jeste li dobro zatvorili prozore ili postoji otvor – makar bio ventilacijski – kroz koji ulaze. Sredstva za glodavce privlače ove životinjice, a treba odmah pokupiti i izmet vašeg ljubimca jer je i to plodno tlo za muhe.

Koliko god nam se ove stvari činile banalne, nije na odmet podsjetiti da gomilanje muha može biti opasno za zdravlje. Zato održavajte svoj dom, a imate li vrt, ideja je posaditi bosiljak ili lovor kako bi se muhe skupljale vani, a ne unutra.

To je prevencija, no kako ih se riješiti kad vas sustignu?

Sve to imate kod kuće

Ni tada ne morate posezati za kupovnim sprejevima nego načinite mješavinu octa i sredstva za pranje posuđa. U visokoj čaši jabučni ocat pomiješajte s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Uzmite foliju ili najlon i pokrijte čašu. Sve pričvrstite gumicama, a onda na vrhu probušite male rupe na vrhu. U tu bi se zamku muhe trebale skupiti, a onda potonuti zahvaljujući sredstvu.

Možete nabaviti i biljku muholovku. Radi se o biljkama koje se prirodno hrane njima. Biljku postavite van i velike su šanse da, uz dozu opreza, nećete imati problema s ovim životinjicama.

A ako biste nešto jednostavnije, preporuča se da ih namamite hranom i pićem na koje su osjetljive. To uključuje med, vino i šećer. Samo ih postavite na mjesta gdje se obično skupljaju i privući ćete ih. Pokušajte i s paprom pomiješanim s vodom pa mješavinu poprskajte po kući. Kasnije, naravno, počistite. Vašim mukama tada bi mogao doći kraj!

Net.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO