Još rubrika

  Ovo su zahtjevi rudara koji su drugi dan na ulici ispred Vlade FBiH

  PRO Oglas

  Nezadovoljni rudari sedam rudnika s područja Federacije ušli su u drugi dan prosvjeda ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

  Oni su jučer ujutru organizirano stigli u glavni grad BiH tražeći ispunjenje svih zahtjeva koje su postavili pred entitetske vlasti i Elektroprivredu BiH.

  Rudari su jučer odbili ući na pregovore u Vladu FBiH s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, kao i sinoć poslije ponoći, kada je na sastanak stigao federalni premijer Fadil Novalić.

  Nakon hitnog sastanka o rješavanju problema rudnika i zahtjeva rudara formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara. Rudari su poručili da to za njih nije prihvatljivo te da nastavljaju s prosvjedima sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi – bez ikakvih pregovora.

  Ovo su njihovi zahtjevi:

  -Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP)

  -Kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, koji se isporučuje iz rudnika uglja u sastavu Koncerna prema JP Elektroprivreda Sarajevo

  -Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku

  -Poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH

  -Potpuna realizacija Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP 19. svibnja 2021. godine

  -Smjena Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda

  -Smjena direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji se jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP EP stavili u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o random učinku

  -Utvrđivanje minimalne plaće u oblasti rudarstva u FBiH u visini od 1.000 KM

  Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, kazao je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare te da oni ostaju ispred zgrade i da očekuju još veću podršku radnika i svih građana BiH.

  Klix.ba

  POSLJEDNJE OBJAVLJENO

  PRO Oglas