Ovo su zakoni koji se mijenjaju u Hrvatskoj u 2024. godini

PRO Oglas

U idućoj godini očekuje se novi Zakon o privremenom uzdržavanju u korist uzdržavane djece, izmjene Zakona o strancima radi sprječavanja zlouporaba u sustavu zapošljavanja, Zakona o tržištu rada radi reguliranja naknade za nezaposlene i paket izmjena zakona u resoru pravosuđa.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za iduću godinu predviđa donošenje novog Zakona o privremenom uzdržavanju, kako bi se poboljšao materijalni položaj djece čiji obveznici uzdržavanja ne doprinose njihovu uzdržavanju.

To se želi postići kroz potporu uzdržavanju djece sredstvima iz državnog proračuna, povećanjem iznosa privremenoga uzdržavanja i dužim trajanjem prava na privremeno uzdržavanje. Olakšalo bi se i ostvarivanje toga prava pojednostavnjenjem postupka i ublažavanjem uvjeta.

Novim bi se zakonom uvela i mogućnost da obveznik uzdržavanja isplaćeni iznos privremenog uzdržavanja državi vrati putem javnog rada, uz preduvjet da je neuspješno provedena ovrha radi povrata isplaćenog iznosa.

U suradnji s MUP-om Ministarstvo rada pripremit će izmjene Zakona o strancima, cilj je spriječiti zlouporabe i nepravilnosti uočene tijekom primjene postojećeg modela zapošljavanja stranih radnika i omogućiti učinkovito izdavanje dozvola za njihov boravak i rad u zanimanjima koja nedostaju na domaćem tržištu rada.

Naglasak će biti, kažu iz ministarstva, na osiguranju kvalificirane strane radne snage koja će doprinijeti konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, njegovu rastu i razvoju.

Izmjenama Zakona o tržištu rada želi se pružiti adekvatna materijalno-pravna zaštita nezaposlenim osobama, odnosno osiguranje “bolje adekvatnosti novčane naknade”.

Trenutno je obuhvat korisnika novčane naknade relativno nizak jer uključuje oko 20 posto nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a uvjeti za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti strogi su i ograničavajući, objašnjavaju iz ministarstva.

Novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti mora biti primjerena, tako da nezaposlenoj osobi osigura dostojanstven život koji će joj omogućiti pronalazak kvalitetnog zaposlenja, a s druge strane da ne utječe na njezinu motiviranost za zaposlenje.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u proceduru će uputiti paket zakonskih izmjena kojima će se uvesti novo kazneno djelo – femicid, povećati kazne za silovanje, osigurati snažniju zaštitu prava žrtava kroz pravo na žalbu kod odlučivanja o mjerama opreza, a nastavit će se i sa širenjem odjela za podršku žrtvama i svjedocima na svim županijskim sudovima i dva općinska suda u Zagrebu i Splitu.

Sukladno izmjenama Zakona o sudovima, tijekom iduće godine trebala bi biti uspostavljena platforma za javnu objavu svih sudskih odluka koje će javnosti biti dostupne na jednom mjestu na lako pretraživ i transparentan način.

U idućoj godini nastavit će se provedba kategorizacije bolnica i obnove zdravstvenih ustanova oštećenih u potresu, a kod primarne zdravstvene zaštite iz Ministarstva zdravstva najavljuju osnivanje dispanzera i mobilnih timova za mentalno zdravlje, mobilne ambulante i ljekarne.

To ministarstvo, u sklopu digitalizacije zdravstvenog sustava, najavljuje i dovršetak projekta migracija i konsolidacije CEZIH-a u Centar dijeljenih usluga (CDU), potpuno uključivanje izvanbolničke hitne medicine u CEZIH, kao i e-Radiologiju – jedinstveni sustav koji će omogućiti brzu i svrhovitu razmjenu radioloških medicinskih informacija između bolničkih informacijskih sustava (BIS) i CEZIH-a.

Nastavit će se i objedinjavanje javne nabave za zdravstvene ustanove provedbom postupaka zajedničke javne nabave za kapitalnu opremu.

U idućoj godini nastavljaju se projekti iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, pa tako Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuje nastavak projekta “e-Sveučilišta“ koji će biti usmjeren na mrežnu i računalnu infrastrukturu, unaprjeđenje postojećega informatičkog sustava i povezivanje evidencija u visokom obrazovanju, a jedna od njih je Evidencija diploma i dopunskih isprava o studiju, odnosno digitalni registar diploma.

Nakon što je ove godine preuzela dva, Hrvatska bi od Francuske trebala preuzeti još četiri višenamjenska borbena aviona Rafale te bi pola eskadrile u svibnju trebalo doći u Hrvatsku, dok je prijem preostalih šest aviona i njihov prelet u Hrvatsku planiran od kraja iduće godine na dalje, prema dinamici jedan avion mjesečno, a iz MORH-a najavljuju i nastavka opremanja s helikopterima Black Hawk.

MUP za iduću godinu očekuje finaliziranje pregovora s kanadskim proizvođačem protupožarnih zrakoplova te zaključivanje ugovora o kupoprodaji dva zrakoplova vrijednosti veće od 100 milijuna dolara čime će Hrvatska zajedno s Italijom, Grčkom, Portugalom, Francuskom i Španjolskom sudjelovati u formiranju trajnih protupožarnih kapaciteta na razini EU.

U idućoj godini nastavljaju se i projekti obnove potresima oštećenih zgrada, a iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kažu i da se očekuje rješavanje tranzicijskog pitanja zaštićenih najmoprimaca, kao i rješavanje pitanja sindikalne imovine.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO