Par mjeseci dijeli nas od zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima na području FBiH

PRO Oglas

Službeni podaci u BiH govore da u zemlji čak 44,1 posto odraslog stanovništva čine pušači, od čega 56,3 posto muškarci, 31,6 posto žene

Karta objavljena na web-stranici World Population Review prikazuje koje zemlje na svijetu imaju najveći postotak pušača, a zanimljivo je da se Bosna i Hercegovina nalazi na 11. mjestu u svijetu, piše Večernji list BiH.

Prema podacima sa stranice, ukupna stopa pušenja u BiH iznosi 38,3 posto. Stopa pušenja muškaraca iznosi 46,3 posto, dok je za žene nešto niža i iznosi 30,2 posto. Lošija od nas, barem kad je riječ o regiji, je Srbija koja se našla na sedmom mjestu. Popis od deset zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvaća Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mjanmar, Čile, Libanon, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku.

Usvojen prošle godine

Službeni podaci u BiH govore da u zemlji čak 44,1 posto odraslog stanovništva čine pušači, od čega 56,3 posto muškarci, 31,6 posto žene, a među vodećim smo zemljama koje bilježe i najviši postotak konzumiranja duhanskih proizvoda među mladima. U Bosni i Hercegovini duhanske proizvode koristi gotovo milijun ljudi. Stope pušenja su se smanjile diljem svijeta zbog povećane edukacije o učincima duhana i kampanja protiv pušenja te zbog zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

I zemlje u regiji imaju velik broj stanovnika koji svakodnevno konzumiraju duhan. Veliki broj tih zemalja već je uveo različite zabrane kada su u pitanju konzumenti cigareta i duhanskih prerađevina kroz razne zakone i pravilnike. Pušači u BiH još uvijek mogu pušiti u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima. No, za nekoliko mjeseci to se mijenja. Naime, nekoliko mjeseci dijeli nas od zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog prometa, na radnom mjestu, ali i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe u FBiH. Od 20. svibnja trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH, koji je u Parlamentu FBiH usvojen prošle godine.

Prostorije za pušače

Spomenuti zakon definira da su provođenje zabrane pušenja obvezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno. Također, u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Nadalje, u prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor. Stupanjem na snagu zakona pušenje će biti dopušteno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Također, prema odredbama navedenog zakona, pušenje je dopušteno u zračnim lukama, i to u posebnom prostoru za pušenje. – Pušenje je dopušteno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju – navodi se u zakonu.

Vecernji.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO