Pašnjak Nike Marušića postaje poslovna zona

PRO Oglas

Predviđenim izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara, a o čemu je sutra zakazana javna u vijećnici Grada Mostara, pašnjak HDZ-ova štićenika Nike Marušića bit će pretvoren u poslovno zemljište. 

GV u sastavu 2012. godine između ostalog usvojilo je izmjenu prostornog plana na lokalitetu Miljkovići i uplanilo poslovnu zonu. U novom prijedlogu planskog dokumenta, koji je pripremila nova gradska vlast poslovna zona Miljkovići se širi na dodatnih 50-60 hektara zemlje točnije na 3228/1 K.O. Čule isključivo u privatnom vlasništvu visoko pozicioniranog člana HDZ-a Nike Marušića koji je direktor fonda za zaštitu okoliša u HNŽ ujedno i direktor i osnivač firme Vinine d.o.o Široki Brijeg, piše portal Hercegovina.info. 

Tako bi Niki Marušiću trenutno poljoprivredno zemljište bilo preinačeno u poslovnu zonu što znači mnogo veću cijenu kvadrata za tog HDZ-ovca, kojemu je 2006. prodano državno zemljište na atraktivnim lokacijama poviše Mostara.  

Nikine tvrtke s jednim zaposlenim obilato prati županijska Vlada, a kredit mu je dala i Razvojna banka od 1.4 milijuna maraka. Dok obično građanstvo muke muči s podizanjem kredita u iznosima do 50 tisuća maraka, Marušić je bez problema digao kredit, za koji sam sebi zalaže imovinu. 

Naime, Niko Marušić je direktor tvrtke Grozd koja je založni dužnik direktoru Niki Marušiću i Marinadi za kredit Razvojne banke, a sudužnik mu je suosnivač Marinade Konherc. Sve te tvrtke, koje imaju manje zaposlenih nego osnivača, i njihova uvezanost u jednoj te istoj osobi nisu bili sporni Razvojnoj banci da odobri kredit od 1.4 milijuna maraka. 

Treba li pričati još koliko je Marušiću prebacila županijska Vlada. Ministarstvo poljoprivrede HNŽ-a na čelu s Donkom Jovićem, tj. Vlada HNŽ na čelu s Nevenkom Hercegom zadnji dan prošle godine iz interventnih sredstava isplatila je poduzeću s jednim zaposlenim 200 tisuća maraka. 

Prethodno je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg (HDZ) odobrio u 2020. da se Marinadi dodijeli 50 tisuća KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim poduzećima. Sredstva su dodijeljena kroz program Ministarstva gospodarstva HNŽ. Da mu ne bude malo dio sredstava spremljen mu je i po Gradu Mostaru. Ministar poljoprivrede i šumarstva Donko Jović spremio je novih 25 tisuća maraka Niki Marušiću i 15 Jaffi Nedima Badžaka, ali ne direktno, nego što bi rekli naši stari – po magaretu. Sredstva je isplatio Grad Mostar. 

Ono što je posebno zanimljivo jesu članci o otkupu rajčica u famoznoj Nikinoj tvrtki, a koje ovih dana objavljuju stranački portali. Sudeći prema tim člancima Nikina će tvornica cijelu jesen i zimu od Hercegovaca otkupljivati rajčice. Obmanjivači su se ponajviše preračunali zapravo oko sezone u kojoj rađaju rajčice. 

Hercegovina.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO