Penzići opet nadrapali “od korone”: Više od 400.000 umirovljenika u FBiH ostaje bez većih mirovina

PRO Oglas

Više od 400.000 umirovljenika, korisnika Federalnog zavoda MIO, ostat će bez većih mirovina u svibnju. Umirovljenicima na području Federacije BiH mirovine za veljaču su isplaćene i za njih je utrošeno 195 milijuna konvertibilnih maraka, iz Vlade Federacije BiH jamče redovitu isplatu i u ostatku godine, međutim, od redovitog rasta najnižih mirovina na gotovo 400 KM zasada nema ništa, piše Večernji list BiH.

Dosadašnjih godina u ožujku se već počelo s priprema redovitog usklađivanja mirovina, što propisuje Zakon o MIO, međutim, zbog gospodarskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, ove godine ono će izostati. Kako navode iz Federalnog zavoda MIO, redovitog usklađivanja propisanoga Zakonom o MIO svih mirovina korisnika ovog Zavoda ove godine neće biti jer su parametri na osnovi kojih se dobije postotak za uvećanje (BDP i indeks potrošačkih cijena) negativni.

Puko preživljavanje

Naglasili su kako, unatoč negativnom trendu, umirovljenici ne trebaju strahovati od smanjenja mirovina jer Zakon o MIO ne predviđa tu mogućnost. – Hoće li biti nekog oblika izvanrednog usklađivanja/povećanja, treba vidjeti s Vladom Federacije BiH – istaknuli su iz Federalnog zavoda MIO.

Iz udruga umirovljenika ističu kako je rast mirovina nužan jer većina umirovljenika u Federaciji BiH danas preživljava sa svega 16-18 konvertibilnih maraka dnevno, u što su uključeni hrana, lijekovi, grijanje, režije i ostale životne potrebe.

Naime, najniža mirovina u Federaciji BiH trenutačno iznosi 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, dok je najviša 2174,48 KM. Da nije bilo pandemije koronavirusa, svim korisnicima Zavoda MIO, izuzev onih koji primaju najvišu mirovinu, 15. travnja odradilo bi se usklađivanje, odnosno odredio koeficijent rasta mirovine za ovu godinu.

Dosadašnjih godina taj koeficijent uglavnom se kretao oko 2,8 posto. Da se ta praksa nastavila i ove godine, najniže mirovine porasle bi za desetak maraka, a zajamčene bi se približile iznosu od 500 KM.

Trenutačna situacija ne omogućuje ni izvanredno povećanje mirovina, zbog čega se još sredinom prošle godine počelo govoriti o izmjenama i dopunama Zakona o MIO.

Sporni članak zakona

Kako navode iz udruga umirovljenika, sporan je članak 80. spomenutoga zakona. Podsjetimo, navedeni članak Zakona o MIO, koji se odnosi na izvanredno usklađivanje, navodi kako Vlada Federacije može odlučiti izvršiti izvanredno usklađivanje mirovina jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od 3% i ako nema akumuliranoga deficita proračuna Federacije BiH, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Hoće li doći do izmijene spornog članka i izvanrednog rasta mirovina koji zahtijeva dodatnih 60-65 milijuna konvertibilnih maraka ovisi o Vladi FBiH.

Inače, analiza službenih podataka pokazuje kako je od 2015. godine u Federaciji BiH minimalna mirovina povećana za 56 KM ili 17,17%, dok prosječna mirovina bilježi rast od 62 KM ili 16,94%. U navedenom razdoblju potrošačka košarica poskupjela je za više od 200 KM.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO