Gamerski, odnosno gaming, laptopi su hardverski moćni, tu uopće nema diskusije. Ako ste hardcore gamer, onda vjerojatno nećete puno razmišljati. Kupit ćete dobar gaming laptop i igrati se na njemu. No, postoji i druga strana medalje. Iako su dotični laptopi izuzetno napredovali unazad pet (i više) godina, postoje određeni problemi s njima. Možda će za neke to biti samo “minus” kod kupovine, nekima će biti “deal-breaker”.

Stoga, ako planirate kupiti gaming laptop, prvo pročitajte ovaj tekst i pogledajte 5 stvari koje smo mi izdvojili kao “problematične” kod takve vrste prijenosnika.

Gaming laptopi nemaju najbolje i najdugotrajnije baterije

Iako se ova tvrdnja razlikuje od modela do modela, životni vijek baterija u gaming laptopima je inače jako kratak. Laptopi koji su ovako hardverski moćni, zahtijevaju puno snage i imaju u sebi zahtjevne komponente (posebice CPU i GPU) koje pokušavaju pokretati igre što bolje mogu. I sada – ako probate tako igrati igre na bateriji, ona neće dugo trajati iz spomenutih razloga. Što je laptop bolji, to mu baterija kraće traje.

Najveći problem je što proizvođači ovakvih laptopa ne ulažu puno napora i novaca u poboljšanje baterije ili kupovinu jačih. Bitnije im je da imaju dobar CPU i GPU i da su po specifikaciji “atraktivni” kupcima. Naravno, na specifikacijama ćete vidjeti i da baterija drži oko 4-5 sati, no to je u nekom idealnom scenariju. Svako onaj tko je pokrenuo igru na takvom laptopu, a da laptop nije bio prikopčan na struju, zna da je to laž. Baterija neće toliko izdržati.

S druge strane, laptopi koji nisu namijenjeni gaming populaciji, imaju bolju bateriju jer komponente troše manje struje i potrošnja iste je optimizirana.

Recimo, Appleov MacBook Pro M1 model može izdržati i do 17 sati rada na bateriji. Čak i da radite nešto kompleksnije, možete cijeli radni dan provesti bez razmišljanja o punjaču.

Ono što želimo reći je – ako kupite gaming laptop, budite sigurni da ćete uvijek morati biti negdje u blizini utičnice za struju.

Većina gaming laptopa nema mogućnost nadogradnje

Mnogo je kompanija koje rade gaming laptope i većina njih nudi nekoliko modela s nekoliko varijanti hardvera. Ipak, ono što im je svima zajedničko je nemogućnost nadogradnje. Znamo da nije pošteno uspoređivati laptope i stolna računala, ali od gaming laptopa bi ipak očekivali malo fleksibilnosti na ovom polju.

S druge strane, ako dolazite iz svijeta konzola, gaming laptopi će vam se čini kao “upgrade”. Možete nadodati ili zamijeniti RAM module, možete staviti dodatni M.2 SSD, zamijeniti postojeći SSD i slično. No, to je to od “nadogradnji”. Sve ostale komponente su takve kakve jesu. CPU I GPU ne možete mijenjati, ne možete zamijeniti sustav za rashlađivanje, napajanje je kakvo je i tako dalje.

Tako da gaming laptopi, koji su po defaultu skupi, mogu trajati par godina. Nakon toga ih možete ili nastaviti koristiti i igrati igre na manjim rezolucijama i s manje detalja ili kupiti novi uređaj. Očekivati da ćete na gaming laptopu kojeg danas kupite, igrati AAA igre s full detaljima i za 5 godina je dosta optimistično.

Jako se zagrijavaju i budu bučni

Jedna od “mana” koja se posebno ističe u ovom segmentu laptopa je pretjerano zagrijavanje i buka tijekom “stresa”, odnosno pojačanog rada. Iako se interni sustavi za rashlađivanje laptopa usavršavaju i prilično su solidni, to i dalje nije dovoljno da brzo i relativno tiho rashladi gaming laptop. Dapače, ventilatori se vrte na maksimalnom broju okretaja i pokušavaju izbaciti sakupljenu toplinu iz kućišta, ali to ne ide baš tako lako.

To je posebno velik problem za tanke laptope, laptope koji imaju lošu kvalitetnu izrade i laptope s high-end komponentama. Kod prvospomenutih “tankih” laptopa je problem što se hrpa dobrih komponenti pokušava ugurati u mali prostor, a to na kraju rezultira većom toplinom na malom prostoru. Uz to, ne možete ni dodati dobar sustav za rashlađivanje jer nemate mjesta.

Kada govorimo o laptopima loše kvalitete izrade, to govori dovoljno za sebe, ali ipak moramo spomenuti neke stvari. Gaming laptop ne smije biti, generalno, loše napravljen, ne smije biti kompromisa, ne smiju se stavljati plastični ventilatori i ne smiju se koristiti jeftini materijali. Šlag na tortu je manjak prostora i slabo izbacivanje zraka iz kućišta.

Kod treće kategorije laptopa – onih s kvalitetnim high-end komponentama – problem je upravo u komponentama. Kao što smo rekli, moćne komponente zahtijevaju puno struje, te samim time i generiraju puno topline. Ako nemaju sofisticirano izbacivanje toplog zraka iz kućišta, to će opet dovoditi do prevelikog zagrijavanja laptopa.

Ako vam smetaju ovakve stvari, definitivno razmislite o kupovini laptopa koji nije namijenjen gamingu i koji je tiši. Posebice ako ga planirate koristiti negdje na javnim mjestima.

Za igrače koji dolaze s konzole, gaming laptop će biti “skupi upgrade”

Ako ste “odrasli” na konzolama i sada gledate kako biste se prebacili na gaming laptop, ono što ćete prvo primijetiti je da je to prilično skupo. Nekakav mid-range gaming laptop košta oko 1000 eura, odnosno oko 7-8 tisuća kuna. To je otprilike dva puta skuplje od Microsoftove i Sonyjeve konzole. Naravno, ako želite dobar gaming laptop koji će “vrtjeti” igre kao što to rade konzole, onda gledate u laptope od 1500-2000 eura.

Ovakve usporedbe su uvijek teške jer uspoređujemo “kruške i jabuke”, no … ako kupite gaming laptop ove ili iduće godine, dobiti ćete “next-gen” hardver koji bi trebao biti bar za malo bolji od onog u konzolama. Ili možete čekati da cijene padnu pa kupiti gaming laptop u rangu konzole za približno istu cijenu. Problem je što se to neće dogoditi tak brzo.

Ako imate stolno gaming računalo – to je jeftinije i lakše ga je nadograditi

Ako razmišljate prijeći sa stalnog gaming računala na gaming laptop – razmislite još jednom. Da, ponekad je prijenosnik super jer je prijenosan i možete ga nositi sa sobom na fakultet, posao, odmor, skijanje ili gdje već idete. S druge strane smo nabrojali neke mane takve kupovine.

Ako imate stolno računalo, njega možete nadograditi s novijim komponentama, umjesto kupovine novog računala svake 2-3 godine. Nedostaje vam RAM-a? Nema problema, kupite nove module. Želite veći disk? Zamijenite ga. Hoćete novi GPU – kupite ga. Hoćete dodatno hlađenje? Može i to.

Kada razmislite, ionako ćete igrati igre kod kuće. U 99 posto slučajeva, sjedit ćete doma na istom mjestu i igrati igre. Isplati li se kupiti gaming laptop zbog povremen potrebe i prenosivosti? To ćete sami odlučiti, ali mi mislimo da ne. Čak i prije, dok su LAN partyji bili popularni, ljudi su nosili svoja računala. Da budemo precizniji – stolna računala. Imati stolno gaming računalo je isplativije i lakše ga je nadograđivati.

PcChip.hr