Pet godina zatvora bivšoj šefici prodaje BH Telecoma

PRO Oglas

Alma Maglić, bivša šefica prodaje zeničke direkcije „BH Telecoma“, osuđena je nepravomoćnom presudom na Županijskom sudu u Zenici.

Županijski sud u Zenici prvostepenom presudom osudio Almu Maglić na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja.

Sudski postupak je vođen radi duga od 1,2 milijuna maraka koji je nastao izdavanjem pripaid dopuna za mobilne telefone posredniku u prodaji – kakanjskoj firmi „Trafik“ – o čemu je prije dvije i po godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo.

Naime, „BH Telecom“ je koristio posrednike u prodaji pripaid kartica koje su građani u Bosni i Hercegovini (BiH) koristili za usluge mobilne telefonije. Posrednici u prodaji su prije preuzimanja dopuna polagali garancije u vrijednosti preuzete robe, a „BH Telecom“ im je nakon prodaje isplaćivao proviziju.

Međutim, takva procedura nije važila za kakanjski „Trafik“. Ova firma je dobila višestruko vrjedniju robu od date garancije koju nikada nije platila. Uposlenici zeničke direkcije su fiktivnim transakcijama i lažnom dokumentacijom to prikrivali nekoliko godina pa je dug narastao na više od milijun maraka.

Zbog toga je 13 uposlenika „BH Telecoma“ disciplinski odgovaralo, a troje uposlenika Službe za prodaju je završilo na Županijskom sudu u Zenici. Suradnik za distribuciju i promociju Mugdin Žunić i skladištar Vernes Dilaver su priznali krivicu. Žunić je osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja i novčanu kaznu od 15.000 maraka zbog računalskog krivotvorenja. Dilaver je zbog nesavjesnog rada u službi i računalskog krivotvorenja osuđen uvjetno na jednogodišnju kaznu zatvora. Zadržao je posao.

Krivicu je priznao i vlasnik „Trafika“ Taib Šehagić. Osuđen je na godinu i po dana zatvora i treba vratiti 1,2 milijuna maraka štete „BH Telecomu“. Njegova je firma 2016. godine otišla u stečaj.

Postupajuća tužiteljica Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije Adina Karadža je rekla da su njih troje pomogli u dokazivanju krivice Alme Maglić jer su nakon priznanja krivice svjedočili protiv nje.

Maglićkin odvjetnik Ragib Hadžić je rekao da je ona „žrtveno janje da bi se sakrili glavni krivci“, a njih će, kako je rekao, navesti u žalbi koju će uputiti Vrhovnom sudu Federacija BiH.

„Ona je dobila pet godina, a oni koji su pokrali novce, dobili su uvijetnju, godinu i godinu i po, a sakrili se glavni“, rekao je odvjetnik Hadžić.

Tužiteljica Karadža za ovu presudu kaže da je vrlo značajna. „Jer, znate i sami da su, uglavnom, u ovakvim predmetima oslobađajuće presude. Uvijek je ono, ne može se dokazati umišljaj. Može, itekako!“

Cin.ba

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas