PLOKUŽILI SU NAS! – BiH ostaje na čekanju oko pregovora za ulazak u EU

PRO Oglas

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obavijestila je što su dogovorili na sastanku o davanju zelenog svjetla zemljama na EU putu. Govoreći o Bosni i Hercegovini rekla je da će izvještaj o napretku Europskom vijeću na odlučivanje dostaviti u ožujku 2024.

Istaknuto je da će pregovori biti otvoreni onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti za to, odnosno “kada se postigne neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima EU”.

“Europska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Europskom unijom kad se postigne neophodan stupanj usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Komisija će izvijestiti Vijeće EU do ožujka 2024. o napretku”, kazala je.

Istaknula je razloge za i protiv otvaranja pregovora sa BiH koji su navedeni i u samom izvještaju EK.

“U BiH prepoznajemo da ima cijeli niz koraka koji su poduzeli kao što je brzo formiranje Vijeća ministara, njihova predanost cilju koji je pristupanje EU i to je dovelo do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i terorizma, ali primjećujemo sa zabrinutošću da je RS donijela niz protuustavnih zakona”, kazala je.

Na dodatno pitanje, da li preporučuju otvaranje pregovora za BiH ili ne, kazala je kako preporučuju nakon što budu ispunjeni pojedini uvjeti.

“Otvaramo vrata vrlo široko i pozivamo BiH da kroz ta vrata prođe, naravno da bi se to napravilo moraju se pokazati rezultati, ali vrata su širom otvorena kako bi pozdravili BiH u pristupnim pregovorima”, kazala je Von der Leyen.

Na samom početku Izvještaja EK koji je u posjedu redakcije Klix.ba, stoji:

“Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u veljači 2016. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 ključnih prioriteta kako je navedeno u Mišljenju Komisije 1. svibnja 2019. koji uključuju demokraciju/funkcionalnost, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave. Nakon što Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo, a posebno da su ispunjeni ključni prioriteti, Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU”.

Klix.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk