POČELE SU UCJENE: Lideri EU-a dogovorili uvođenje certifikata cijepljenih, inače nema ulaska u EU!

PRO Oglas

Trebat će tri mjeseca da bi se izradile potvrde o cijepljenju protiv COVID-19, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon virtualnog sastanka s 26 europskih kolega.

Europska komisija već je obavila tehnički dio, ali trebat će još tri mjeseca da bi se razvio takav digitalni certifikat, rekla je. On bi mogao biti osnova za putovanje državljana trećih zemalja u Europsku uniju, dodala je Merkel. I dok bi pandemija COVID-19 uglavnom trebala jenjavati do ljeta, cijepljeni bi moglo potrajati duže zbog mutirajućih sojeva koronavirusa, piše Hina.

Države se moraju pripremiti na to da će cijepljenje protiv virusa trajati još puno godina, istaknula je Merkel.

Čelnici 27 članica EU-a razgovarali su na virtualnom sastanku na vrhu o tome kako pospješiti proces cijepljenja i što bolje se pripremiti na nove varijante koronavirusa te o potvrdama o cijepljenju i jednostranim ograničenjima putovanja, koje su neke zemlje poduzele u strahu od mutiranih virusa.

Usprkos sporijim isporukama cjepiva, u EU-u i dalje tvrde da je cilj do kraja ljeta cijepiti 70 posto odrasle populacije. Do sada je samo 4,2 posto Europljana primilo najmanje jednu dozu cjepiva, a dva posto primilo je dvije doze.

Podsjetimo kako i Bosna i Hercegovina spada u te “treće zemlje” i ovo će biti zanimljivo prati u budućnosti kako će se stvari odvijati.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO