Početak 2023. i odmah stupanja u opći štrajk u svim srednjim školama ŽZH

PRO Oglas

Skupština Nezavisnoga sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH je na sjednici održanoj 6. rujna 2022. godine donijela Odluku o najavi općeg štrajka, da bi na sjednici održanoj 28. listopada 2022. godine, nakon niza poziva na pregovore i neuspjelog postupka mirenja, donijela Odluku o stupanju u opći štrajk.

Opći štrajk započet će u ponedjeljak 9. siječnja 2023. godine u 8:00 sati u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke.

Razlozi za štrajk su, između ostaloga:

-nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora,

-nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće.

Prošla su gotovo četiri mjeseca otkako smo Vladi i Ministarstvu obrazovanja službeno najavili mogućnost pokretanja općeg štrajka, dva mjeseca od donošenja Odluke i više od godinu dana kako je potpisan Sporazum kojim nam je „zajamčeno“ potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. ožujka 2022.!

Cijelo vrijeme odvija se davno započeta praksa ignoriranja, obmanjivanja i odugovlačenja. Upozoravali smo na rokove, pozivali na razgovore, obraćali se Skupštini ŽZH, a jedini rezultat „partnerske i socijalne suradnje“ jeste taj da nam je, za dodatno odugovlačenje, proturena jednostrano osmišljena verzija Kolektivnog ugovora kojom su nam „partneri“ predvidjeli manja prava nego što ih imamo po Zakonu o radu! Pokazalo se da je to samo pokušaj obmanjivanja javnosti i unošenja nemira u zbornice jer smo se vratili na verziju na kojoj smo ranije zajedno radili. Nažalost, to vraćanje ne znači ništa! Uopće nismo dobili priliku obrazložiti financijska traženja specifična za djelatnike u srednjim školama, odnosno direktno pregovarati s relevantnim predstavnicima Vlade. Prosvjeta je najveći proračunski korisnik i ujedno jedini čiji djelatnici nemaju mogućnost napredovanja, korištenja stimulacija, sustava nagrađivanja za postignute rezultate i slično. Jedina razlika između početnika i iskusnog djelatnika su godine staža.

Plaća je najbolnija točka svake zaposlene osobe u ovoj županiji. Voljeli bismo da svatko ima mogućnost podići svoj glas i izraziti nezadovoljstvo, ali jasno nam je da ljudi moraju šutjeti ukoliko žele ne otići u Njemačku ili Irsku. Nadamo se da će vrlo brzo doći vrijeme kada će se djelatnici drugih sektora, posebice privatnoga, moći organizirano suprotstaviti izrabljivanju i podcjenjivanju. Do tada su postojeći sindikati jedini korektiv onoga što nam rade, a rade nam to da se moramo zadovoljavati mrvicama koje doživljavaju kao da ih daju iz vlastitog džepa! Pozvat će se vladajući na to da smo dobili početkom 2022. povišicu od 10%. Međutim, tih 10% nije „pojela“ ova inflacija s kojom se trenutno borimo nego inflacije koje godinama glođu možda i najjadnija primanja u ŽZH, a to su ona prosvjetna. Vlade većine drugih županija u Federaciji su u međuvremenu potpisale ugovore sa sindikatima i dogovorile povećanja plaća, tako da se naša vlast neće moći hvaliti da je „njihova“ prosvjeta među najbolje plaćenima. Prešutjet će, vjerojatno, da smo opet skoro na začelju.

Odbili smo miješati se u politička previranja i ujedno dati Vladi dovoljno vremena nakon izbora za konsolidaciju i završetak priče s našim Kolektivnim ugovorom mada ni tehničkoj Vladi zakon ne priječi donošenje potrebnih akata, posebice kada je politička slika predvidiva kao u našoj županiji. Cilj nam je također bio ne dati se ponovo uvući u otimanje božićnih i novogodišnjih blagdana sebi, učenicima i našim obiteljima. Bili smo uvjereni kako ćemo u tišini i bez javnih istupa, bez remećenja nastavnog procesa i podizanja tenzija privesti kraju Kolektivni ugovor čak i prije Božića. To što Vlada još uvijek nije formirana ni nakon četiri mjeseca od izbora možda nema direktne veze s traženjem prosvjetara, ali sigurni smo da je najava općeg štrajka trebala biti motiv za ubrzanje tog procesa. Podsjetimo, prethodni saziv Vlade potvrđen je dva mjeseca nakon izbora.

Bit će zanimljivo ispratiti kada će se resorno ministarstvo i sateliti početi pozivati na zaštitu prava učenika, kada će početi projekcije o „ugroženoj budućnosti tih mladih ljudi“ – hoće li to biti u prvom ili trećem tjednu štrajka. Tada ćemo ih ponovo podsjetiti na to da godinu dana apeliramo kako DO ŠTRAJKA NE SMIJE DOĆI!!! Počevši od resornog ministarstva pa do posljednjeg ministra u Vladi, sve vas prozivamo za posljedice ovoga štrajka, kakve god i kolike god one bile.

Našim učenicima želimo sve najbolje u 2023. godini te da se ovakav žalostan početak neće reflektirati na sve ono što su planirali ostvariti. Nadati nam je se kako će štrajk trajati kratko te da se uskoro vidimo u učionicama, u svom prirodnom okruženju. Tko zna, možda se i u ova tri radna dana dogodi novogodišnje čudo…

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO