Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića

PRO Oglas

Državno tužiteljstvi podiglo je optužnicu protiv Sadika Ahmetovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlasti” za vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, tokom 2011. i 2012. godine.

Ahmetović se tereti da je, zloupotrebom položaja ili ovlasti i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu budžetu BiH.

“Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH, tokom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s navedenim ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH”, stoji u priopćenju Državnog tužiteljstva.

Kako se navodi, Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke, čime mu je Ahmetović omogućio da prima naknadu prema ugovoru o djelu iako je znao da on opisane poslove nije radio.

“Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom iznosu od 15.680 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine”, navedeno je u priopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO