Podignuta optužnica protiv sedam osoba sa dokazima iz Sky aplikacije. Granični policajac dio tima

PRO Oglas

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv sedam osoba, kojom su obuhvaćeni državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i jedan pripadnik Granične policije BiH, koji se tereti za koruptivne aktivnosti i pomoć strukturama organiziranog kriminala.

Optuženi se terete za organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim prometom opojnih droga i drugim kaznenim djelima. Nezakonita imovinska korist procijenjena na više od milijun KM.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Gajića, rođen 1987. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, ranije osuđivan; Blaženka Raševića, rođen 1978. godine u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije; Žarka Joknića, rođen 1977. godine u Foči, državljanin BiH; Vlatka Blaževića, rođen 1975. godine u Travniku, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske; Nikole Jovančiće, rođen 1990. godine u Sloveniji, državljanin Bosne i Hercegovine; Šabana Kude, rođen 03.11.1969. godine u Foči, državljanin Bosne i Hercegovine, policijski službenik Granične policije BiH i Selvedina Selimovića, rođen 1976. godine u Zenici, državljanin Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su od 2019. do 2022. godine, djelujući kao organizirana kriminalna grupa kojom je rukovodio prvooptuženi Gajić, komunicirajući i dogovarajući nezakonite aktivnosti putem kriptiranih telefona sa SKY ECC aplikacijama, sudjelovali u međunarodnom krijumčarenju velikih količina “marihuane-skunk”, koja je u više navrata u velikim količinama, krijumčarena sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Tužiteljstvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, uspjele su otkriti i identificirati kodove kao i korisnička imena, koja su optuženi koristili na zaštićenim aplikacijama.

Droga je najčešće u BiH krijumčarena na području općine Gacko.

Optuženi pripadnik Granične policije BiH, tereti se da je koruptivnim djelovanjem, za novčane naknade, pomagao pripadnicima organizirane kriminalne grupe tako što je vršio osmatranje, izviđanje i dojavljivanje o kretanju pripadnika Granične policije BiH, kako bi optuženi mogli neometano izvan graničnih prijelaza izvršiti krijumčarenje opojne droge.

Nakon unosa u BiH, droga je bila skladištena i dalje transportiranje, radi krijumčarenja na područje Hrvatske i dalje prema zemljama Europske unije.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su prokrijumčarili najmanje oko 3.700 kg droge “marihuana-skunk”, od čega je oko 1.200 kg pronađeno i oduzeto u odvojenim akcijama, te na taj način stekli nezakonitu imovinsku korist od najmanje 554.850 eura, odnosno oko 1.081.957 KM.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i kaznena djela paljevine i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 61 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 350 materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobivene putem međunarodne pravne pomoći.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO