Podnesena krivična prijava protiv ministra Donke Jovića zbog teške zlouporabe svoje pozicije

PRO Oglas

Kao što je ranije najavljivano, Udruženje građana ”Za Doljanku” iz Jablanice u narednom periodu podnijet će krivične prijave protiv svih odgovornih osoba povodom sumnji na korupciju i zloupotrebu položaja zbog potreba projekta mini-hidroelektrane Zlate na rijeci Doljanci.

Tim povodom, u utorak 01. prosinca 2020. godine Udruženje je Kantonalnom tužiteljstvu Hercegovačko neretvanskog kantona predalo krivičnu prijavu protiv kantonalnog ministra vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Donke Jovića.

Krivična prijava podnesena je zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi te drugih krivičnih djela propisanih KZBIH, jer osumnjičeni nije postupio po nalogu prema pravu nadzora Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nije otklonio zakonske nepravilnosti u prethodno izdatim vodnim aktima, nego je prešutno izdao i vodnu dozvolu.

Podsjećanja radi, UG ”Za Doljanku” podnijelo je pred Kantonalnim/Županijskim sudom u Mostaru tužbe za pokretanje upravnih sporova protiv tuženog Ministarstva vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede HNK/Ž i FERK-a radi poništenja izdatih upravnih akata.

Također, Udruženje ”Za Doljanku” već je podnijelo krivične prijave protiv bivšeg načelnika općine Jablanica Salema Dedića, saziva Općinskog vijeća za period 2012. -2016., 2016. – 2020., te savjeta Mjesne zajednice Jablanica II, period 2012. – 2016. zajedno sa predsjednikom MZ Samirom Sarajlićem.

Prethodno su tijekom predizborne kampanje, članovi Udruženja javno pozvali sve kandidatete zatražili njihovo JAVNO IZJAŠNJENJE da će tijekom novoizabranog saziva vijeća raditi u interesu svih građana Jablanice stavljajući na listu prioriteta borbu za rijeku Doljanku i zaustavljanje gradnje i rada minihidroelektrana na toj rijeci, obećavajući da će aktivno raditi na rasvjetljenju prekršenih procedura pri izdavanju dozvola za projekte minihidroelektrane na rijeci Doljanci.

Imena kandidata koji nisu odgovorili Udruženje ”Za Doljanku” javno je objavilo na stubu srama.

”Pozivamo nadležno Kantonalno tužiteljstvo i sud da radi na rasvjetljivanju pravnih nezakonitosti koje su obuhvaćene krivičnim prijavama i tužbama protiv nadležnih u postupcima izdavanja dozvola za izgradnju MHE na rijeci Doljanci. Krajnja destinacija je sud u Strasburu!”, poručuju iz UG ”Za Doljanku”.

Bljesak.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO