PODRŽAO GA SAV OLOŠ – General Sergey Surovikin postavljen za prvog glavnog zapovjednika za rat u Ukrajini

PRO Oglas

Val napada na gradove diljem Ukrajine dogodio se samo dva dana nakon što je Rusija imenovala ozloglašenog generala Sergeja Surovikina na mjesto prvog glavnog zapovjednika za rat u Ukrajini, piše Guradian.

General Sergej Surovikin dosad je obnašao funkciju zapovjednika zračnih snaga, te je bio na čelu ruske vojne operacije u Siriji 2017., gdje je naredio brutalnog bombardiranja koje je uništilo veći dio grada Alepa u Siriji.

Njegove kolege navodno su mu dali nadimak “general Armagedon” i to radi njegovog tvrdolinijaškog i neortodoksnog pristupa vođenju rata.

“Nisam iznenađen onim što se jutros dogodilo u Kijevu. Surovikin je apsolutno nemilosrdan i nije mu stalo do ljudskih života. Bojim se da će uskoro njegove ruke biti potpuno prekrivene ukrajinskom krvlju”, rekao je za Guardian neimenovani bivši dužnosnik ministarstva obrane koji je sa zloglasnim generalom ranije radio.

Stručnjaci vjeruju kako je Surovikinov glavni cilj u Ukrajini rješavanje problema u organzaciji koji muče rusku vojsku.

Gleb Irisov, bivši poručnik zračnih snaga koji je radio sa Surovikinom do 2020., rekao je da je on bio jedan od rijetkih ljudi u vojsci koji su “znali kako nadzirati i upravljati različitim granama vojske”.

“Surovikin je vrlo okrutan, ali i kompetentan zapovjednik. Ali on neće moći riješiti sve probleme. Rusiji nedostaje oružja i ljudstva”, dodao je.

Prema Irisovu, Surovikin održava dobre suradnje s Wagner grupom, privatnom vojnom tvrtkom povezanom s Kremljem koja se bori u Ukrajini.

Među Rusima koji su pozdravili imenovanje Surovikina bili su Jevgenij Prigožin, osnivač Wagner grupe i čečenski moćnik Ramzan Kadirov. Obojica su ranije izrazila kritike prema vojnom vodstva zemlje, što je dovelo do neviđenih napetosti unutar ruske elite.

“Sada sam 100% zadovoljan operacijom”, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu u ponedjeljak ujutro, misleći na granatiranje Kijeva u kojem je ubijeno najmanje pet civila.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk