Pogledajte kako u praksi funkcionira Teslin sustav samostalnog upravljanja automobilom

PRO Oglas

U trenutku autonomne vožnje svi sudionici u prometu postaju pokusni kunići, a tvrtka Tesla nije odgovorna za eventualne posljedice.

Vijest od uvođenju beta verzije Teslinog potpuno samostalnog sustava za upravljanje automobilom za određene korisnike nije nas previše iznenadila. Razne verzije sličnih sustava već su godinama dostupne, u ovom ili onom obliku, korisnicima Tesla automobila.

Već godinama gledamo razne video zapise na kojima vozači, neodgovorno, prepuštaju automobilu popunu kontrolu na njihovim sudbinama, ali i sudbinama drugih sudionika u prometu. Svjedoci smo sve češćih nesreća povezanih autonomnom vožnjom i raznim sustavima asistencije vozaču na koje se vozači previše oslanjaju.

Ako ste mislili da je potpuno samostalno upravljanje i blizu stvarnosti onda će vas ovaj video razuvjeriti. To je možda trenutno i najbolji video koji ilustrira koliko je moralno sumnjiv, tehnološki ograničen i potencijalno opasan beta program Teslinog autopilota koji se počeo distribuirati određenim korisnicima Tesla automobila.

U 13-minutnom videozapisu vidimo Tesla Model 3 s beta verzijom Teslinog potpuno samostalnog sustava za upravljanje automobilom kako se kreće oko Oaklanda (SAD). Automobil se tijekom cijelog trajanja video zapisa ponaša bespomoćno i krajnje zbunjeno.

Čini se da automobil ni u jednom trenutku nije bio stanju na odgovarajući način oponašati pravog vozača. Prilično brzo, video se s “neugodnih pogrešaka” prebacuje na “izuzetno rizičnu, potencijalno štetnu vožnju”. U autonomnom načinu rada Tesla krši razne prometne zakone, dovodi u neposrednu opasnost putnike i ostale sudionike u prometu.

Neke od situacija uključuju pokušaj skretanja na crveno svjetlo, ne skretanje u zavoju, zabijanje u rubni kamen i ostalo. Svaki puta kada vlasnik Tesle upali sustav potpuno autonomne vožnje postaje dio eksperimenta, ali to nije pošteno prema pješacima, biciklistima i ostalim vozačima koji isto postaju dio eksperimenta a da toga nisu svjesni.

Najgore od svega proizvođač ne preuzima nikakvu odgovornost za postupke vozača i prepušta njima na izbor kada i kako će koristiti sustav. Ovakav model može, i sigurno hoće u budućnosti, dovesti do fatalnih posljedica jer ako je suditi po dosadašnjim autopilot video zapisima ne piše nam se dobro.

Autoklub.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO