Pojavio se novi tajanstveni signal iz svemira i ponavlja se

PRO Oglas

Vječno je pitanje nas Zemljana – jesmo li sami? Ma koliko se naši znanstvenici trudili, još uvijek nemamo odgovor na taj misterij, ali malo malo nam stignu neke zanimljive vijesti tek toliko da nam zagolicaju maštu.

Naime, znanstvenici su ostali iznenađeni signalima koje pušta novotkriveni ponavljajući izvor radiovalova FRB 190520B. On je prvi put otkriven 2019. godine, ali znanstvenici nisu znali točno što ih proizvodi.

Science Alert piše kako je sada utvrđeno kako FRB često ispušta rafale snažnih radiovalova koji traju jednu milisekundu. Znanstvenici su proveli analizu i otkrili odakle dolaze te su zaključili što bi to moglo biti.

Brze provale radiovalova jedan su od najfascinantnijih misterija u svemiru, veoma su snažne i oslobađaju energiju ekvivalentnu 500 milijuna sunčeve energije. Signali su kratkotrajni i nepredvidljivi, obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju nekoliko milisekundi. Većina njih dolazi iz drugih galaksija, a samo je jedan izvor otkriven u Mliječnoj stazi.

Proizdvodi ga magnetar?

Ponavljajući FRB-ovi su vrlo rijetki i zbog toga fasciniraju i privlače znansrvenike. Oni se javljaju rijetko, svakih nekoliko mjeseci ili dana, ali su uvijek u pravilnim razmacima. Do sada su otkrivena tri ovakva slučaja, spomenuti FRB otkrio je kineski teleskop i detektirano je da signal dolazi s ruba jako stare patuljaste galaksije, udaljene gotovo četiri milijarde svjetlosnih godina.

Osim radiovalova, FRB emtiria i slabije radioemisije, što znači da dolaze iz kompaktnog i postojanog radioizvora, čija je priroda, za sada, nepoznata.

Znanstvenici smatraju da mogu postojati najmanje dva različita mehanizma iza nastanka FRB-a: provale emitiraju različiti objekti ili ih emitira ista vrsta objekta u različitim fazama svoje evolucije. Poput recimo magnetara.

Magnetari su vrsta neutronske zvijezde koja je nastala nakon što se urušila masivna zvijezda i postala supernova, a koja ima izuzetno snažno magnetsko polje. Postoji mogućnost da normalne neutronske zvijezde i magnetari emitiraju FRB na različite načine.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO