Policija i inspekcija “češljaju” zagađenje rijeke Bosne, u Širokom Brijegu policija se boji istraživati FEAL!

PRO Oglas

Službenici Policijske uprave 1, zajedno s federalnim te županijskim vodnim inspektorom Zeničko-dobojskog kantona, okončali su uviđaj te uzeli uzorke vode iz rijeke Bosne koja je nizvodno od mjesta Banlozi kod Zenice danas promijenila boju u crveno.

Ovu informaciju potvrdio je glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Elvedin Fišek.

“Policijska stanica Centar u Zenici, jutros oko 8.10 sati, zaprimila je informaciju da je nizvodno od naselja Banlozi rijeka Bosna promijenila boju u crveno. Ekipa PS1 Zenica, zajedno s federalnim i županijskom vodnim inspektorom, izašla je na lice mjesta i izvršila uviđaj te uzela uzorke vode zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela onečišćenja okoliša”, istakao je Fišek.

Uzorci vode će biti analizirani, nakon čega će nalazi, uz izvještaj biti dostavljeni Županijskom tužiteljstvu ZDK-a, koje je već informirano o tom eko-incidentu. Nakon što budu poznati rezultati analize vode iz rijeke Bosne, “s većom će vjerovatnoćom biti poznat uzročnik onečišćenja rijeke Bosne”.

Ispust iz kojeg se onečišćena voda jutros ulijevala u rijeku Bosnu nalazi se neposredno uz industrijski kompleks kompanije “ArcelorMittal”, ali u policiji ne žele špekulirati o počinitelju ovog ekološkog incidenta dok ne prikupe sve relevantne podatke i informacije.

Podsjetimo, prošlog tjedna došlo je do ispuštanja otpadnih voda iz firme FEAL d.o.o. iz Širokog Brijega u Rijeku Ugrovaču, ali djelatnicu PU Široki Brijeg uopće nisu znali kako reagirati i slali su nas samo na Inspekciju ŽZH, što smo i učinili, te su djelatnici Inspekcije ŽZH izašli na teren, uzeli uzorke vidno zagađene rijeke i istu poslali na analizi te ovih dana se mogu očekivati rezultati.

Za razliku od medija u Bosni koji izvještavaju o ovakvim ekološkim incidentima, u zapadnoj Hercegovini izgleda vlada “zakon šutnje”!

Više u video prilogu portala OTPOR.Media:

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO