Policija na ceste šalje novi ‘Big Brother‘ kombi: od njega se ne može sakriti ni jedan prekršaj

PRO Oglas

U Velikoj Britaniji na nacionalne autoceste stiže novi “Big Brother” kombi, koji može otkriti jesu li vozači vezani sigurnosnim pojasom ili drže li telefon u ruci.

Riječ je o vozilu koje je prvo svoje vrste i koje se već isprobava na cestama Ujedinjenog Kraljevstva, a policija Warwichshirea ga koristi od 11. srpnja za hvatanje vozača koji krše zakon.

Kombi će se koristiti samo uz cestu na raznim lokacijama i opremljen je velikom metalnom konstrukcijom portala s pričvršćenim kamerama za nadzor ceste s povišenog položaja. Vladin odjel za glavne ceste kaže da se visokotehnološki kombi koristi kako bi se “shvatio razmjer problema oko ovih opasnih prometnih prekršaja”.

Nacionalne autoceste kažu da će vozačima koje kombi uhvati u kršenju zakona policija Warwickshirea izdati pismo upozorenja kako bi ih obavijestila o opasnostima svojih postupaka. Pisma će podsjetiti vozače da bi mogli biti kažnjeni do 500 funti (4485 kuna) za nevezanje sigurnosnog pojasa uz dobivanje kaznenih bodova, dok će oni koji budu uhvaćeni u korištenju ručnog uređaja biti kažnjeni kaznom od 200 funti (1795 kuna) i šest bodova na vozačkoj.

Ostali ozbiljni prekršaji, kao što su vozači uhvaćeni kako putuju s malim djetetom na prednjem sjedalu, također će rezultirati kaznama, navode iz britanske policije. Ranije ove godine u Velikoj Britaniji su uvedeni stroži zakoni koji gotovo potpuno zabranjuju bilo kakav oblik korištenja mobilnog telefona tijekom vožnje, što znači da će svatko tko bude uhvaćen u rukovanju telefonom biti kažnjen.

U pismima upozorenja koja se šalju vozačima koji su uhvaćeni u prekršaju kombijem uz cestu tražit će se da ispune kratku anketu koja će se koristiti za istraživanje Nacionalnih autocesta. Rečeno je da je razdoblje testiranja ‘početna‘ tri mjeseca, iako bi se to moglo produljiti, s vremenskim okvirom koji se koristi za procjenu performansi opreme na različitim vrstama cesta.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO