Poljoprivrednici iz F BiH izlaze na masovne prosvjede

PRO Oglas

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u nekoliko je navrata odbilo uvesti zaštitne mjere povezane s uvozom određenih proizvoda porijeklom iz država članica EU.

To je, zajedno s nizom drugih problema s kojima se poljoprivrednici bore godinama, izazvalo revolt i najavljene blokade graničnih prijelaza i prosvjedi ispred državnih institucija.

Međutim, odbijanjem uvođenja određenih zaštitnih mjera za BiH. poljoprivrednici u svibnju mogli bi donijeti dodatne probleme u obliku potpune blokade usvajanja državnog proračuna. Naime, samo su ministri iz Republike Srpske glasali u Vijeću ministara BiH za uvođenje spomenutih mjera, a kako nisu uspjeli progurati tu odluku, čelnik SNSD-a Milorad Dodik jasno je rekao da se njihova borba za domaću proizvodnju nastavlja u oblik proračunske blokade.

Dio poljoprivrednika na prosvjedima

Budući da ova odluka nije usvojena ni ovog tjedna, sasvim je jasno da će u utorak, 4. svibnja, poljoprivrednici širom zemlje započeti prosvjede.

-Ako se ne uvedu posebne zaštitne mjere za uvoz određenih proizvoda porijeklom iz država članica EU, 4. svibnja ćemo organizirati prosvjede, najvjerojatnije ispred Parlamentarne skupštine ili Predsjedništva BiH. Razgovarali smo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji nam je obećao da će srpski predstavnici u državnim institucijama blokirati usvajanje proračuna ako ne bude postignut dogovor o uvođenju zaštitnih mjera. Ako mjere ne budu uvedene, doći ćemo u Sarajevo na prosvjed, kaže Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH.

Pored toga, Udruženje poljoprivrednika FBiH traži uvođenje zaštitnih mjera za zemlje CEFTA-e kako je predloženo za EU. Stoga je još uvijek neizvjesno hoće li se pridružiti kolegama iz RS-a na prosvjedima 4. svibnja.

Lobi za uvoz

I sam Dodik prije nekoliko dana svima je više nego jasno stavio do znanja da stoji uz svoj kadar u Vijeću ministara BiH i, kako kaže, uz opravdane zahtjeve poljoprivrednih proizvođača.

-Predstavnici RS-a u zajedničkim tijelima moraju koristiti sve raspoložive političke mehanizme kako bi spriječili daljnji kolaps poljoprivrede, a jedan od načina je i blokiranje usvajanja proračuna zajedničkih institucija BiH, rekao je Dodik. Dodaje da ministri RS-a u Vijeću ministara na čelu s predsjedavajućim uporno pokušavaju donijeti odluku o zaštiti domaće proizvodnje, ali ona ne uspijeva.

-Očito je da su danas u BiH lobiji za uvoz i preradu jači od interesa onih koji se bave primarnom proizvodnjom. Svakako ćemo se služiti svim metodama. Još nismo usvojili proračun BiH i to će možda biti prilika za nas u RS da pokažemo odnos prema proračunu na isti način kao što pokazuju odnos prema uvođenju zaštitnih mjera. Ako nekome treba kulminacija problema u BiH, tada će ih imati. Ako netko ne želi da mi riješimo problem, onda se postavlja pitanje zašto bismo bili dio nekih drugih rješenja ‘, rekao je Dodik.

Dnevni.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO